Prvi poljoprivredni proizvodi dobili jedinstvenu oznaku kvalitete – Vrgorac Quality

Predstavnici Grada Vrgorca potpisali su prve ugovore s tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva (Vujčić, Erceg, Dropulić) čiji su poljoprivredni proizvodi dobili jedinstvenu oznaku „Vrgorac Quality“.  Ova oznaka namijenjena je označavanju...

Predstavnici Grada Vrgorca potpisali su prve ugovore s tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva (Vujčić, Erceg, Dropulić) čiji su poljoprivredni proizvodi dobili jedinstvenu oznaku „Vrgorac Quality“

Ova oznaka namijenjena je označavanju kvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Grada Vrgorca, s ciljem jasne diferencijacije vrgorskih proizvoda od konkurencije, podizanja i zadržavanje kvalitete tih proizvoda te poticanja njihove prodaje na lokalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu.

Na području Vrgorca djeluje oko 450 obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode tone jagoda, breskvi i nektarina, šljiva, kruški, jabuka, krumpira te bijelog luka. Osim toga, na vrgorskom području nalazi se i jedno od najvećih vinogorja Hrvatske, a većina stolnog grožđa u Hrvatskoj proizvede se upravo u Vrgorcu. Što dovoljno govori o važnosti o brendiranju i okrupnjavanju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Grada Vrgorca kroz oznaku “Vrgorac Quality”.

Oznaka „Vrgorac Quality“ moći će se koristiti na pakiranjima i etiketama proizvoda te na promotivnim materijalima, a u prvoj fazi oznake će se dodjeljivati za jagode i proizvode od jagoda, svježe voće i povrće te proizvode nastale njihovom preradom. 

Mate Vujčić, vlasnik OPG-a koji je dobio oznaku Vrgorac Quality vjeruje da će mu ona pomoći da se njegovi proizvodi razlikuju od ostatka tržišta te spriječiti da se ruši kvaliteta najslađih vrgoračkih jagoda.

Bavim se poljoprivredom od malih nogu, svjestan težine tog načina prehranjivanja obitelji, nisam nikad odustao niti namjeravam, koliko god teško bilo. Mladi smo poljoprivrednici, trudimo se, borimo se i pokušavamo da svaki naš plod ima okus ljubavi i Vrgorca u sebi… Zato sam bio oduševljen kad sam vidio da se napokon pronašao način da se moji, kao i plodovi mojih kolega OPG-ovaca iz Vrgorca zaštite od invazije proizvoda svakakve kvalitete i svih krajeva svijeta, a koji se predstavljaju kao Vrgorski – kao i moji, u koje moja obitelj i ja ulažemo svoje srce, leđa i ruke da bude najbolje što može biti. Održana razina kvalitete, garancija porijekla i stabilna cijena vrgoračke jagode je ono što očekujem od oznake Vrgorac Quality, a to su jedini uvjeti koji trebaju da moja obitelj i ja ostanemo tu i nastavimo živjeti od zemlje koja nam je bogomdana“

Svako obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s područja Vrgorca koje zadovolji propisane kriterije dobiva oznaku kvalitete, a kraj oznake bit će vidljiv i broj tog OPG-a. 

Poljoprivrednici koji su zadovoljili bodovanje prilikom organoleptičkog ocjenjivanja su Gradu Vrgorcu dostavili ARKOD upisnik, evidencijski list sredstava za zaštitu bilja i gnojiva, kod ocjene Povjerenstva za ocjenjivanje proizvoda te su potpisali izjavu kojom su se obvezali da će tijekom ciklusa proizvodnje slijediti smjernice Integrirane zaštite bilja i preporuke za gnojidbu na temelju analize tla i sortne tehnologije uzgoja.

Ugovori s proizvođačima sklopljeni su na razdoblje od pet godina tijekom kojih se  trebaju poštovati propisana pravila. Kako bi dodatno zaštitio potrošače, Grad Vrgorac je predvidio i kontrole korištenja oznake te super analize koje se može pokrenuti temeljem pritužbi članova Udruga, korisnika Oznake, nezadovoljnih potrošača, trgovaca ili ovlaštenih inspektora.

Foto: Vrgorac Quality

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN