Reakcija Ministarstva rada i mirovinskoga sustava na apel poslodavca u turizmu: Poslodavci javite se HZZ-u

Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića, Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za...

Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića,

Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH, istaknuli su jučer u svojem priopćenju iz Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge turizma, te apelirali na Vladu da se hitno donese odluke o povećanju kvota jer radnika nema što direktno ugrožava turističku sezonu.

/// HUT I HUP APELIRAJU: HITNO DONESITE ODLUKU O POVEĆANJU KVOTA JER NEMA RADNIKA I UGROŽENA JE SEZONA

Odgovor Vlade RH je došao odmah sljedeći dan, točnije, iz Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava koji pozivaju poslodavce u turističkom sektoru da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima na domaćem tržištu rada.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ( MRMS ) u kontinuiranom su razgovoru s poslodavcima i stalno pratimo situaciju na tržištu rada, naglašavaju iz Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te dodaju: “Pripreme za ovu turističku sezonu krenule su prošle godine kada je Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve u to vrijeme nezaposlene u Republici Hrvatskoj od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom. Osim toga, omogućili smo rad umirovljenicima do pola radnog vremena pa i tu vidimo mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine” naglašavaju iz MRMS-a te dodaju kako je glavni cilj Vlade aktiviranje domaće radne snage.

Zato su ove godine osigurali preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine.

Prema podacima MRMS-a ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola.

Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota. Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni.

Upravo gore navedeni podaci, smatraju iz MRMS-a, trebalo bi biti dostatni za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu, te pozivaju poslodavce da se jave HZZ-u.

“Ovim putem pozivamo poslodavce da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no napominjemo cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu.” zaključuju iz MRMS-a. 

Osim premale kvote za uvoz radne snage i loše aktivacije domaće radne snage da se zaposli u sektoru turizma, dodatni problem i frustraciju izaziva dugotrajni proces za dobivanje radnih dozvola tj. administracija, gdje poslodavci gube puno vremena na MUP-u i u ispunjavanju razne dokumentacije. U poziciji gdje im “gori” posao zbog sezone i još k tome imaju manjak radne snage, svoje vrijeme moraju trošiti u MUP-u kako bi ispunili sve obrasce i dobili sve dozvole.

Je li napokon vrijeme da se uvede slovenski model za uvoz radne snage?

POVEZANA VIJEST:

HUT I HUP APELIRAJU: HITNO DONESITE ODLUKU O POVEĆANJU KVOTA JER NEMA RADNIKA I UGROŽENA JE SEZONA

HOĆEMO OD SLJEDEĆE GODINE NAPOKON UVESTI SLOVENSKI MODEL ZA UVOZ STRANIH RADNIKA?

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN