Remek-djelo digitalne tehnologije – povijest ispričana u 3D mappingu na Tvrđavi sv. Mihovila

U sklopu europskog projekta “Fortress ReInvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaj na povijesnim tvrđavama“ šibenska će tvrđava postati bogatija za sadržaj kojim se povijesna baština interpretira putem digitalne...

U sklopu europskog projekta “Fortress ReInvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaj na povijesnim tvrđavama“ šibenska će tvrđava postati bogatija za sadržaj kojim se povijesna baština interpretira putem digitalne tehnologije. 

Dvije podzemne cisterne za vodu, koje datiraju iz 15. stoljeća, dugo su bile skrivene u unutrašnjosti Tvrđave sv. Mihovila, no uskoro će u njima oživjeti legenda o nastanku grada te burna povijest tvrđave. 

Naime, u cisternama unutar tvrđave upravo su u tijeku završni radovi postavljanja sustava za tehniku projiciranja 3D videomapiranja. Posjetitelji će tamo od siječnja 2020. moći doživjeti povijest grada Šibenika i tvrđave kroz dva četverominutna spektakla. Za potpuni dojam virtualnog prostora u cisterne će biti postavljena ukupno 34 projektora za potrebe mapiranja zidova, a zvučnu će kulisu stvarati 16zvučnika. 

U prvoj cisterni dočarat će se biblijska priča o borbi između dobra i zla, odnosno pobjedi sv. Mihovila nad zmajem, dok će druga cisterna prikazati povijest grada s posebnim naglaskom na ulogu Tvrđave sv. Mihovila kao jezgre iz koje je grad nastao. 

S obzirom da je potonja radnja smještena u cisterni prostorno ispresijecanoj lukovima, oni su postali prijelomni element u razradi scenarija koji se zasniva se na putovanju kroz vrijeme: lukovi cisterne postaju tzv. kotačići koji pokreću sustav i definiraju godinu, odnosno razdoblje u kojem se putnici (posjetitelji unutar cisterne) zaustavljaju i kojem osobno svjedoče. 

O zahtjevnosti izvedbe ovog projekta Jelena Filipaj, predstavnica Produkcijskog tima, tvrtke koja je zaslužna za razvoj audio-vizualnog sadržaja cisterni, izjavila je: Oživljavanje kulturne baštine tehnologijom mapiranja nije revolucionarno samo po sebi, no nikada dosad, bar koliko smo upoznati, nije realizirano u ovako malim, intimnim prostorima koji nose pečat vremena kroz boje zidova i to iz ovolike blizine. Izazov je zakrivljenost površine što u potpunosti definira pristup izradi sadržaja. Kako bi se pratio proces rada, odnosno kako bismo provjerili da se sve uklapa, bila je potrebna potpuna simulacija kroz virtualnu stvarnost.“

Projektom Fortress ReInvented obuhvaćene su četiri partnerske tvrđave u tri zemlje: osim Tvrđave sv. Mihovila, digitalni sadržaji bit će implementirani i na Tvrđavi Klis u Klisu, Kanli Kuli u Herceg Novom i Vranduk kuli u Zenici.

Sve će tvrđave dobiti multimedijalne vodiče, zaslone osjetljive na dodir sa zajedničkom aplikacijom putem koje će posjetitelji jedne od tvrđava moći uživo pratiti što se trenutno događa na preostale tri. Uz to u starim gradskim jezgrama bit će postavljeni digitalni ekrani osjetljivi na dodir – info kiosci putem kojih će biti predstavljene partnerske tvrđave, promovirane ponude gradova te malih i srednjih poduzetnika.

Projekt Fortress ReInvented započeo je 1. srpnja 2017., a završava 31. prosinca 2019. godine. Nositelj projekta je Muzej Grada Šibenika u partnerstvu sa Općinom Klis, Opštinom Herceg Novi i Javnom ustanovom Muzej grada Zenice. Njegova ukupna vrijednost je 1.310.232,30 eura od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave – Tvrđavu sv. Mihovila u Šibenku, Tvrđavu Klis u Klisu, Kanli kulu u Herceg Novom i tvrđavu Vranduk u Zenici.

Objava teksta sufinancirana je sredstvima Europske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Muzeja grada Šibenika i nikako ne odražava stavove Europske unije.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN