Rethinking Tourism B2B event: Objavljena sva predavanja i prezentacije s webinara

U organizaciji HKG Županijske komore Zadar 7. i 8. listopada održani su međunarodni webinari i B2B sastanci namijenji tvrtkama iz turističkog sektora kao i tvrtkama koje s njima posluju....

U organizaciji HKG Županijske komore Zadar 7. i 8. listopada održani su međunarodni webinari i B2B sastanci namijenji tvrtkama iz turističkog sektora kao i tvrtkama koje s njima posluju.

Život u pandemijskim uvjetima donio je promjene poslovnih modela, ponašanja i navika turista i do novih turističkih promišljanja. Stoga je glavni nazivnik održanih webinarabio Rethinking Tourism

Na događaj se prijavilo 315 sudionik iz 20 država uključujući SAD, Kanadu, Američku Samou, Australiju, Filipine i Indiju. Ostali sudionici bili su iz europskih zemalja:  Italije, Španjolske, Portugala, Njemačka, Češke, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. 

Mosor Prvan, WWF Adria: Održivi i odgovorni turizam mora podržavati razvoj lokalne zajednice

Turizam može biti prilika za zaštitu prirode, ali i za stvaranje održive lokalne ekonomije čime se povećava kvaliteta života i poslovanja lokalnog stanovništva, ističu iz WWF Adria, koji su kroz odlične projekte na Lastovu i Kornatima uspjeli stvoriti dvije uspješne priče o suživotu zaštite prirode i turizma –  gdje prihodi ostaju lokalnoj zajednici, turisti doprinose zaštiti prirode, a negativni utjecaj turizma na prirodu je daleko unutar granica održivosti.

Upravo o dosadašnjim iskustvima i konkretnim primjerima o razvoj održivog turizma govorio je Mosor Prvan iz WWF Adria- na predavanju: Razvoj turizma u prirodnim zaštićenim područjima.

WWF je organizacija koja se prije svega bavi zaštitom prirode, a upravo zato veliki im fokus upravo kako kroz turizam unaprijediti zaštićena područja čije je osnovna svrha zaštite prirode.     

Zaštićena područja su itekako interesantan turistički resurs. Naglasak na predavanju stavi ću na koji način se WWF uključio u turizmu i na koji način smo odlučili pristupiti cijeloj problematici postavimo održive temelje turizma. Masovni turizma je svakako prijetnja tim područjima, no turizam i zaštita prirodnih područja mogu zajedno, a to ćemo pokazati na konkretnim primjerima koje smo radili u Hrvatskoj. Kroz naš rad kontaktirale su nas razne tvrtke i lokalno stanovništvo koje se želi baviti turizmom na tim zaštićenim područjima, ali tako da taj turizam i zaštita prirode mogu ići ruku pod ruku. Tako smo kroz komunikaciju i sinergiju razradili platformu za održivi i odgovorni turizam  kao know how s kojom sudjelujemo na razvoju turizma u zaštićenim područjima” ističe Prvan. 

Održivi i odgovorni turizam mora podržavati razvoj lokalne zajednice jer ukoliko omogućimo ljudima koji žive na tim područjima, da mogu ostati na svojim prostorima i dobro živjeti od turizma, ali od turizma koji može i mora biti u skladu sa zaštitom prirode, dodaje Prvan te daje odličan konkretan primjer kroz ribolovni turizam. 

“Ribolovni turizam je nešto dosta novo u Hrvatskoj, a u tom segmentu poanta je da imate profesionalne ribare koji će odvesti turiste na ribolov i napraviti demonstraciju kako se tradicionalno na tom području lovi riba. Jer kada ribar inače ide u ribolov, on baci oko 3 kilometra mreže, a kada vodi turiste baci 300 metara mreže. Na ovakav način ima osiguran prihod, zaradi više novca nego kada lovi ribu, a istovremeno je smanjen ribolovni napor. I to je pitanje od milijun dolara na koje smo mi pokušali dati odgovor i jedan od primjera o kojima ćemo mi govoriti na predavanju“ rekao je Prvan. 

Ključno je i na  koji način pomoći lokalnoj zajednici da oni ostvare prihode, a da istovremeno doprinosimo zaštiti prirode i da kroz sve to turistički proizvodi imaju ekonomsku vrijednost, naglašava Prvan te zaključuje:

Važno je da turistički proizvod bude ekonomski isplativ i održiv. Dakle ono što mi radimo je razvoj održivih turističkih proizvoda je da on istovremeno doprinosi zaštiti prirode i interesu lokalne zajednice, da je to neki proizvod koji je financijski samoodrživ i da on kulturološki ne nagrđuje neku lokalnu tradiciju koja postoji u tom području

Kao što je najavljeno, sva predavanja i prezentacije možete pogledati ovdje

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN