Robert Koch institut: Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija stavljeni na crvenu listu

Prema odluci Robert Koch instituta (RKI), Njemačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu. Dobra je vijest što nije cijela Hrvatska na crvenoj listi, nego se gleda parcijalno tj. gledajući...

Prema odluci Robert Koch instituta (RKI), Njemačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu. Dobra je vijest što nije cijela Hrvatska na crvenoj listi, nego se gleda parcijalno tj. gledajući epidemiološko stanje po županijama. Parcijalno konkretno znači kako će se gledati epidemiološko stanje po županijama, a ne cijela Hrvatska.

Tako su prema podacima RKI-a, Šibensko-kninska županija i Splitsko-dalmatinska županija stavljeni na crvenu listu. Svi putnici koji se vraćaju u Njemačku, a koji su bili u spomenutim hrvatskim županijama moraju ići na obavezno testiranje, a dok ne dobiju rezultate testa moraju biti u kućnoj karanteni.

Čeka se odluka Britanje i Slovenije / Britanija i Slovenija danas stavljaju Hrvatsku na crvenu listu?

Kao što je bilo najavljeno jučer, Slovenija bi danas popodne i službeno trebala obajviti da je stavila Hrvatsku na crvenu listu.

Eventualna odluka Slovenaca bio bi novi udarac hrvatskom turizmu nakon odluke Austrije i Italije, koje su uvele obavezno testiranje za sve koji se vraćaju iz Hrvatske, a čeka se danas odluka i Britanije, koja također, za sada još neslužbeno, planira staviti Hrvatsku na crvenu listu.

Britanija će danas vjerojatno ukloniti Hrvatsku s popisa nakon što su zabilježeni nedavni porast broja slučajeva koronavirusa. Ako se mjere formalno potpišu, to bi značilo da će ljudi koji dođu iz Hrvatske u Britaniju morati u karantenu na 14 dana, prenosi Guardian.

Kako prenosi Guardian, službenici vladinog Zajedničkog centra za biološku sigurnost označili su određene slučajeve koronavirusa koji su u Hrvatsku uvezeni iz Velike Britanije. Nije poznato koliko je slučajeva identificirano ili gdje se nalazi u zemlji, ali podrazumijeva se da je broj uvezenih slučajeva sličan onome kao u slućaju Španjolske kada je prošlog mjeseca uklonjena iz koridora putovanja sa svega nekoliko sati, što potiče kaos za odmor.

Ako se Hrvatska ukloni s liste sigurnih zemalja, promjena bi u ovom trenutku, logično, mogla utjecati na tisuće britanskih turista u zemlji.

Foto: PIxabay.com

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN