Robert Koch Institut: Većina novooboljelih Covid-19 nije došla s odmora u smještajnim objektima

Prošlo ljeto, pogotovo zbog otvaranja prema truizmu, bila je velika zabrinutost koliko i u kojoj mjeri će građani koji se vraćaju iz inozemstva unijet Covid19 te tako stvoriti nova žarišta...

Prošlo ljeto, pogotovo zbog otvaranja prema truizmu, bila je velika zabrinutost koliko i u kojoj mjeri će građani koji se vraćaju iz inozemstva unijet Covid19 te tako stvoriti nova žarišta te otežati borbu s rastom novooboljelih.

Odgovor na to pitanje djelomično daje nova studija Robert Koch Instituta: “Razmatranje slučajeva Covid-19 povezanih s putovanjima u ljeto 2020, uzimajući u obzir školske odmore, putničke aktivnosti i sposobnost testiranja”.

Na temelju podataka iz kojih država je bilo “uvoza” u Njemačku novozaraženih Covidom19 u ljeto 2020. njemački nacionalni zavod za javno zdravstvo ističe da većina zaraženih osoba vjerojatno nisu gosti koji borave u hotelima ili kućama za odmor, nego putnici koji su odmore provodili s obitelji ili prijateljima.

Manje kontakata u hotelima i odmaralištima

U svojoj studiji iz Instituta ističu kako su Covid19 slučajevi ušli u Njemačku iz Španjolske, zemlje koja je kao ljetna destinacija bila označena samo kao rizično područje. “U Španjolskoj i u Francuskoj kumulativna učestalost od 14 dana porasla je vrlo brzo i snažno, već za vrijeme ili neposredno nakon razdoblja odmora, no to se nije odrazilo u odgovarajućim registriranim novooboljelim slučajevima u Njemačkoj. To bi dijelom moglo biti posljedica činjenice da su putovanja u turističke zemlje rezultirala manje intenzivnim kontaktom s lokalnim stanovništvom, a time i malim rizikom od zaraze u odnosu na incidenciju u zemlji putovanja, za razliku od osoba koji su putovali u zemlje porijekla kroz obiteljske posjete” ističu iz RKI u studiji te zaključuju da su tome vjerojatno pridonijele noćenja u hotelima koji su prošlog ljeta često podlijegali higijenskim propisima.

Prema RKI-u, činjenica da je krajem kolovoza otkriveno toliko infekcija Covid19 bila je i zbog obveznih testova za povratnike s rizičnih područja na kojima je zabilježen velik udio povratnika s putovanja. Od 8. kolovoza, putnici iz svih zemalja mogli su se besplatno testirati u zračnim lukama ili na drugim mjestima, dok je nakon 15. rujna testiranje bilo besplatno samo za povratnike s rizičnih područja.

Bez široke mogućnosti testiranja za dolazne putnike, velik udio slučajeva otkrivenih na ovaj način ostao bi skriven, a ulazak u opću populaciju bio bi znatno veći“, zaključuju autori studije.

Prema RKI-u, ponuda besplatnog testiranja za putnike koji se vraćaju mogla bi imati bolje zabilježene registracije prije i tijekom jesenskih odmora, no ne bi spriječila drugi val zaraze u Njemačkoj. Cijelu studiju možete pročitati u prilogu.

Dobro se podsjetiti, kako prošle godine nismo imali niti jedan slučaj novozaraženih u komercijalnim smještajnim turističkim objektima. Kako će ove godine percepcija sigurnosti i komunikacija igrati važnu ulogu, važno je da svi smještajni kapaciteti preuzmu oznaku sigurnosti – Safe stay in Croatia.

Predstavljena nacionalna oznaka sigurnosti – Safe stay in Croatia

Protokol zaprimanja oznake sigurnosti – Safe Stay in Croatia

PRILOG: RKI – Antigentests zur Eigenanwendung | Reiseassoziierte COVID-19-Fälle | RKI-Frauengesundheitsbericht

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN