Safe Stay in Croatia broji više od 16.000 korisnika. Cijepljeno više od 60 posto turističkih djelatnika

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je jučer sastanke s direktorima županijskih turističkih zajednica i predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na kojima su razgovarali o pripremama uoči početka...

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je jučer sastanke s direktorima županijskih turističkih zajednica i predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na kojima su razgovarali o pripremama uoči početka ljetne sezone te rezultatima dosadašnjih aktivnosti usmjerenih prema prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. 

Hrvatska je tijekom posljednjih mjeseci intenzivno radila na brojnim aktivnostima kako bi turistički sustav bio spreman dočekati turiste. Od projekta Safe stay in Croatia, do postavljenih punktova za testiranje turista, sufinanciranja testova kao i cijepljenja turističkih djelatnika, naglasila je Brnjac.

S današnjim danom projekt Safe Stay in Croatia broji više od 16.000 korisnika i s tim smo izuzetno zadovoljni, međutim sada je važno da svi objekti kojima je dodijeljena nacionalna oznaka te protokole i primjenjuju te Ministarstvo započinje s pojačanom kontrolom. Svi direktori turističkih zajednica trebaju se angažirati kako bi se turisti u njihovim destinacijama osjećali što sigurnije, posebno u pogledu poticanja turističkih djelatnika na cijepljenje i pridržavanje mjera, kao i na uspostavljanje dodatnih punktova za testiranje. Vlada kontinuirano radi na svim preduvjetima za sigurnu i uspješnu sezonu u Hrvatskoj,  u čemu joj je partnerstvo sa županijskim turističkim zajednicama osobito važno. Samo koordinacijom i odgovornošću svih dionika možemo ostati konkurentni i ove godine istaknula je ministrica Brnjac tijekom sastanaka.

Tijekom sastanka direktori predstavništava na emitivnim tržištima su posebno istaknuli kako je projekt Safe stay in Croatia imao odličan odjek na emitivnim tržištima koje su prepoznale Hrvatsku kao destinaciju koja u fokus stavlja sigurnost te poduzima sve mjere kako bi njihovi gosti imali sve potrebne usluge na raspolaganju u današnjim uvjetima putovanja. Na sastancima je naglašeno kako je ključno zadržati, ali i poboljšati, trenutačnu povoljnu epidemiološku situaciju te je u tom kontekstu izuzetno važna i što veća cijepljenost stanovništva i turističkih djelatnika.

Naime, jedan od važnijih čimbenika pri odabiru destinacije brojnih turista u segmentu sigurnosti su i podaci o cijepljenosti stanovništva te djelatnika u turizmu i djelatnostima vezanima uz turizam. Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno više od 60 posto djelatnika ne samo u turističkom sustavu već i djelatnostima koje su dio lanca putovanja, od prijevoznika, djelatnika u zračnim lukama, marinama itd..

Osim toga, s obzirom da je i mogućnost jednostavnog i pristupačnog testiranja sastavni dio putovanja, razgovaralo se i o nastavku postavljanja dodatnih punktova za testiranje ovisno o potrebama i pojačanom turističkom prometu. Dosad je postavljeno oko 350 dodatnih punktova za testiranje diljem Hrvatske.

/ / / MJESTA ZA TESTIRANJE ZA TURISTE

Nadalje, razgovaralo se i o  trenutnim trendovima vezano uz mjere olakšavanja putovanja, odnosno prelaska granica te povećanoj potražnji s brojnih tržišta. Hrvatska, odnosno dijelovi Hrvatske i njene županije tijekom proteklih dana su između ostalog maknute s liste rizičnih zemalja u Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Švicarskoj, Sloveniji itd.

/ / / Profili emitivnih tržišta: Ključne informacije s tržišta Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Mađarske

Podsjetimo, RKI institut proglasio skoro cijelu Hrvatsku nerizičnim područjem, dok sedam jadranskih županija više nije na slovenskoj crvenoj listi.

Također, jučer je novom odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ulazak u RH osobama koje dolaze iz Scnhegneskog prostora, a koje su cijepljenje s dvije doze cjepiva, bit će im omogućen ulazak čim se cijepe s drugom dozom, neće trebati čekati protek vremena od 14 dana.

Ovo su izuzetno važne vijesti za  Hrvatsku s obzirom da je tržište Njemačke jedno od naših najvažnijih emitivnih tržišta jer su njemački turisti najbrojniji gosti u našoj zemlji, istaknula je Brnjac i dodala: “Vjerujem kako će s ovim novim olakšavanjem putovanja još veći broj  njemačkih turista izabrati našu zemlju kao svoju idealnu destinaciju, ali isto tako kako će i ova odluka biti poticaj i drugim zemljama koje to još uvijek nisu učinile, da Hrvatsku proglase sigurnom za putovanja

Foto: ACI marina Split

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN