Sljedeći tjedan predstavljanje rezultata izrade Satelitskog računa turizma ( TSA )

Sljedeći tjedan ( utorak, 15.siječnja ) će u prostorima Ministarstva turizma biti predstavljeni rezultati izrade Satelitskog računa turizma ( Tourism Satellite Account- TSA) )te izračuna neizravnih i izravnih učinaka...

Sljedeći tjedan ( utorak, 15.siječnja ) će u prostorima Ministarstva turizma biti predstavljeni rezultati izrade Satelitskog računa turizma ( Tourism Satellite Account- TSA) )te izračuna neizravnih i izravnih učinaka turizma na gospodarstvo Republike Hrvatske za 2016.godinu.

Satelitski račun turizma jedan je od ključnih analitičkih alata te međunarodno prihvaćen okvir koji omogućava analizu turističke ponude i potražnje na temelju financijskih podataka koji se mogu uspoređivati u vremenu i s drugim aktivnostima na nacionalnoj i međunarodnoj razini, čime omogućava vođenje i kontrolu učinaka nacionalne turističke politike te samim time osigurava unapređenje i poboljšanje učinkovitosti na svim razinama. 

Posljednji  Turistički satelitski račun -TSA izrađen je 2014. godine, i to za 2011. godinu. Prije toga, 2008. godine napravljen je Eksperimentalni TSA za 2005., 2007. i 2010. godinu, a 2007. godine napravljena je Studija izvedivosti. Sve dosadašnje Satelitske račune turizma izrađivao je Institut za turizam kojem se u ovom projektu prvi puta priključuje i Državni zavod za statistiku.

IZVOR: INSTITUT ZA TURIZAM / TSA 2011.

Nositelj realizacije je Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom financija, Hrvatskom narodnom bankom i Državnim zavodom za statistiku RH, dok studiju izravnih i neizravnih učinaka turizma nastavno na TSA provodi Institut za turizam. 

Inače, TSA omogućava detaljnije sagledavanje važnih područja koja su skrivena u računima središnjeg okvira tj. za sagledavanje svih učinaka i utjecaja na turizam i turizma na nacionalnu ekonomiju.

Turizam nije jedna industrija, nego horizontalno i vertikalno veže razne druge industrije. Zato turizam i je toliko kompleksan i ima toliki utjecaj na lokalnu ekonomiju te se svakako turizmom moramo baviti strateški i dugoročno, a ne po inerciji i slučajno.

Dok je u razvijenim članicama Europske unije, kao recimo u Španjolskoj, Austriji , Njemačkoj i Francuskoj, TSA već odavno glavni statistički pokazatelj za turizam, u Hrvatskoj tek sada hvatamo korak. Svakako pohvala za Ministarstvo turizma za provođenje ovog važnog dokumenta, no isto tako i opaska kako debelo kasnimo i kako bi TSA istraživanje trebalo biti svake godine. Naravno, ako pričamo o strateškom razvoju turizma.

A ako znamo da nam je turizam 19,6 % BDP-a ( za 2018.godinu očekuje se i danji rast do 20% BDP-a ) onda bi svakako TSA istraživanje trebali raditi svake godine, kao turistička zemlja, važnosti turizma za našu ekonomiju te kao strateška grana razvoja. Iskreno se nadam kako ovo neće biti iznimka, nego pravilo, te ako već ne možemo svake godine raditi TSA istraživanje, onda bi ga trebali raditi barem svake dvije godine, sve ostalo bilo bi neozbiljno.

Više detalja o TSA istraživanju ( Tourism Satellite Account ) potražite OVDJE

Prilog: UNWTO / Tourism Statistics and Tourism Satellite Account (TSA)

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN