Slovenska gastronomija ponovno je zabilježila zapažen uspjeh. Michelinov vodič za Sloveniju ove godine navodi 63 restorana, četiri više nego lani. Hiša Franko s Anom Roš zadržala je svoju najveću ocjenu od tri zvjezdice, dok je restoran Milka s Davidom Žefranom ponovno dobio dvije zvjezdice od strane Michelinovih sudaca.
Osam restorana ima jednu zvjezdicu, među kojima je i novopridošli restoran Pavus. To Sloveniju svrstava među europske gastronomske velesile. Pet novih restorana nagrađeno je Bib Gourmandom za izvrsnu vrijednost za novac.
Osam restorana također se može pohvaliti Zelenom zvjezdicom za održivost, čime je Slovenija ponovno prva europska zemlja po broju Michelinovih zelenih zvjezdica po glavi stanovnika.
Hiša Franko
Poznati Michelinov vodič peti je put zaredom istaknuo najbolje slovenske restorane, potvrđujući vrhunsku kvalitetu, održivost i raznolikost slovenske gastronomije. Hiša Franko s cheficom Anom Roš ponovno blista s tri zvjezdice, ali i zadržava svoju zelenu zvjezdicu, čime je postala jedna od samo 145 restorana s tri zvjezdice u svijetu i 33 restorana u svijetu koji su nagrađeni i trima i zelenom zvjezdicom.
Ana Roš također je jedna od osam kuharica u svijetu koje imaju tri Michelinove zvjezdice. Ona je također jedna od samo dva kuhara u globalnim omjerima koji su spojili tri Michelinove zvjezdice s prestižnim priznanjem zelene zvjezdice za održivost.
I ostali restorani u ovogodišnjem Michelinovom vodiču za Sloveniju postigli su izvrsne rezultate, Milka i chef David Žefran zadržali su dvije zvjezdice iz prethodne godine, a osam restorana osvojilo je jednu Michelinovu zvjezdicu. Među njima je i novopridošli restoran Pavus na čelu s Chefom Markom Pavčnikom iz Laškog.
Restorani s jednom Michelinovom zvjezdicom:
- COB, Chef Filip Matjaž;
- Dam, Chef Uroš Fakuč;
- Gostilna pri Lojzetu, Chef Tomaž Kavčič;
- Grič, Chef Luka Košir;
- Hiša Denk, Chef Gregor Vračko;
- Hiša Linhart, Chef Uroš Štefelin;
- Pavus, Chef Marko Pavčnik;
- Strelec, Chef Igor Jagodic.
Osim toga, osam restorana može se pohvaliti Michelinovom zelenom zvjezdicom, a Galerija Okusov i chef Marko Magajne kao najnoviji dobitnik, ističući vodeću poziciju Slovenije u Michelinovim zelenim zvjezdicama po glavi stanovnika.
Michelin Green Star restaurants:
- Galerija Okusov, Chef Marko Magajne
- Gostilna Krištof, Chef Uroš Gorjanc
- Gostilna Repovž, Chef Grega Repovž
- Grič, Chef Luka Košir
- Hiša Franko, Chef Ana Roš
- Hiša Linhart, Chef Uroš Štefelin
- Mahorčič, Chef Ksenija Krajšek Mahorčič
- Špacapanova Hiša, Chef Ago Špacapan
U kategoriji Bib Gourmand ove je godine prepoznato 10 restorana, a listi su se pridružili i novi restorani Faladur Restaurant & Winebar, Kodila, Lalu, restoran Majerca i restoran Triangel.
Bib Gourmand restaurants:
- Faladur Restaurant & Winebar
- Gostilna na Gradu
- Gostilna Rajh
- Gostilnica Ruj
- Jožef
- Kodila
- Lalu
- Mahorčič
- Majerca Restaurant
- Triangel Restaurant
U vodiču su navedena ukupno 63 restorana, au kategoriji Odabrano 43 restorana. Novi u izboru su A3 (Brestanica), Miza za četiri (Zgornja Polskava), Pen Klub (Ljubljana) i Repovž (Šentjanž).
/// Kušanje lokalne i autentične hrane kao pokretački motiv za putovanja
Foto: Pexels
Izvor: Slovenska turistička zajednica