Slovenija uvela nova pravila ulaska u zemlju: Jedna ili dvije doze određenih cjepiva igraju ulogu

Slovenija je u ponedjeljak uvela nova pravila za ulazak u zemlju za one koji žele prijeći granicu na temelju toga što su cijepljeni.  Tako se u tu zemlju može ući...

Slovenija je u ponedjeljak uvela nova pravila za ulazak u zemlju za one koji žele prijeći granicu na temelju toga što su cijepljeni. 

Tako se u tu zemlju može ući sa samo jednom dozom AstraZenece, nakon 21 dana od cijepljenja, ali ne i s jednom dozom Pfizera i Moderne. S ta se dva cjepiva može u Sloveniju ući tek ako su primljene obje doze. Pritom, za Modernu od druge doze treba proći 14 dana, a za Pfizer je dovoljno sedam, prenosi Index.hr.

Cijepljene osobe mogu ući u Sloveniju ako su:

  • prije najmanje sedam dana primili drugu dozu BioNTech/Pfizer
  • prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Moderne
  • prije najmanje 21 dan primili prvu dozu AstraZenece
  • prije najmanje 14 dana primili dozu Johnson & Johnsona
  • prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sputnika V
  • prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinovaca
  • prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinopharma. 

Onima koji nisu cijepljeni i dalje ostaje mogućnost negativnog PCR testa koji ne smije biti stariji od 48 sati ili pozitivnog PCR testa na koronu koji mora biti stariji od 21 dan i ne smije biti stariji od šest mjeseci. Bez testa i potvrde o cijepljenju moguće je u Sloveniju ući zbog tranzita, što je dobra vijest za Hrvatsku kod povratka gostiju koji prolaze kroz Sloveniju, a zemlju se mora napustiti unutar 12 sati. U Sloveniji se i dalje turistički dolasci ne smatraju opravdanim razlogom za ulazak u Sloveniju.

Nacionalni stožer civilne zaštite: Osobe koje su preboljele Covid trebaju se cijepiti samo s jednom dozom

S druge strane, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku ( 30. travnja 2021 ) kako osobe koje su preboljele Covid trebaju se cijepiti samo s jednom dozom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je na konferenciji za novinare da je dopunjena preporuka o cijepljenju, po kojoj se osobe koje su preboljele covid-19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom. “Sada već ima dovoljno podataka o tome da druga doza nakon preboljenja bolesti ne doprinosi razini antitijela“, rekao je Capak.

Pritom je odlučeno da osobe koje dolaze iz EU-a ili schengenskog prostora mogu ulaziti na temelju brzog antigenskog testa pa više neće morati ponoviti testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana. Naime, brzi testovi su se poboljšali te sada imaju osjetljivost preko 90 posto. Također, osobe koje su preboljele covid ili su cijepljene jednom dozom bit će izuzete od obaveze predočenja negativnog testa ili karantene.

Hoće li strani državljani morati raditi testiranje kada se vraćaju u svoje države, ovisit će o mjerama tj. zahtjevima zemljama u koje se vraćaju.

Prilog: Privremena zabrana i ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza RH

Foto: Gustavo Fring, Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN