Split dobio prvi muzej Igre prijestolja u Hrvatskoj

U centru Splita u Bosanskoj ulici, otvoren je Muzej Game of Thrones, prvi takav u Hrvatskoj. Punih šest mjeseci stvarala se priča kako bi napravili vjernu presliku scena, simbola...

U centru Splita u Bosanskoj ulici, otvoren je Muzej Game of Thrones, prvi takav u Hrvatskoj. Punih šest mjeseci stvarala se priča kako bi napravili vjernu presliku scena, simbola i likova sage, a na postavu je radilo čak četrdeset sudionika.

Muzej ima pet tematskih soba od kojih je svaka posvećena jednom gradu u kojem je serija snimana ili liku iz serije. Prve dvije sobe posvećene su Splitu (grad Meereen u seriji) i Dubrovniku (Kraljev Grudobran u seriji). Prostire se na 300 kvadratnih metara, a obilazak traje između 20 do 30 minuta.

Klis, Žrnovnica, Kaštela i Šibenik također su bile lokacije na kojima su snimane brojne scene ovog planetarno popularnog serijala te su nakon emitiranja postale još poželjnija destinacija za turiste iz cijelog svijeta.

Smatrao sam da ovako nešto fali ponudi grada, a kroz rad s fan shopovima Igre prijestolja u Dubrovniku i Splitu, shvatio sam da postoji veliki interes za muzej“, izjavio je Luka Galić, utemeljitelj ove atrakcije.

Za sve obožavatelje u muzeju su izloženi zmajevi, glavni junaci poput Kita Harringtona, Maisie Williams i Petera Dinklagea u stvarnoj veličini, njihovi kostimi te replike gradova i ostali simboli i detalji kojima će se svaki obožavatelj serije veseliti. Prilikom stvaranja muzeja posjetiteljima je osiguran realni doživljaj pa su zidovi muzeja u crnoj boji, prostorom se širi miris cedrovine, jasmina i lavande te drvenaste note eteričnog ulja, a tu je i nekima omiljeni lik Hodor koji „drži vrata“. Prava atrakcija je zmajeva glava, otvorenih ralja, koja izviruje iz zida.

Galić je objasnio kako je muzejski postav prikupljan na tri načina. „Jedan dio postava je stigao je iz rezervi u Americi, a drugi dio su izradili hrvatski fanovi. Također, fanovi iz cijelog svijeta su nam slali zanimljive predmete vezane uz seriju“, izjavio je.

Također, postav je interaktivan, a posjetitelji se smiju fotografirati na osam foto-lokacija smještenih u muzeju kako bi sa sobom mogli ponijeti uspomenu.

Kao dodatna ponuda, preko puta muzeja se nalazi dućan sa službenim proizvodima Igre prijestolja, a posjetitelji koji kupe suvenir na poklon dobivaju svoju fotografiju na poznatom Željeznom prijestolju.

Ulaz u muzej se plaća 80 kuna, a u cijenu je uračunat obilazak za koji će se pobrinuti dva pripovjedača (vodiča). Također, posjetitelji će na poklon dobiti brošuru koja sadrži informacije o postavu te kartu muzeja te razglednicu.

Ideja nam je bila oživjeti fascinantan svijet mračnih vremena, pokazati duboku tminu fantasyja, oduševiti ljubitelje najpoznatijeg planetarnog serijala, fascinirati i one koji ga nisu gledali. I naravno, Splitu dati novu ponudu, dodanu vrijednost koja je već sada prepoznata u turističkom segmentu“, izjavio je Galić.

Osim lokalnog stanovništva, muzej privlači pozornost stranih turista, ali i fanova ove popularne serije diljem svijeta. „Svakodnevno imamo upite iz cijeloga svijeta, a priču su prenijeli svi bitniji svjetski mediji“, zaključio je.

Izvor / foto: Game of Thrones Fan Club Croatia; Hrvatska turistička zajednica

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN