Sporazumom sindikata i poslodavaca u turizmu: Dogovorena suspenzija kolektivnog ugovora ugostiteljstva

U trenutnoj izvanrednoj situaciji gdje su praktički sve gospodarske grane direktno pogođene, a pogotovo turistički sektor, više nego ikad važan je dijalog i razumijevanje svih, pa tako i socijalnih...

U trenutnoj izvanrednoj situaciji gdje su praktički sve gospodarske grane direktno pogođene, a pogotovo turistički sektor, više nego ikad važan je dijalog i razumijevanje svih, pa tako i socijalnih partnera.

Zbog pandemije virusa COVID-19, poslodavcima u ugostiteljstvu i turizmu je na duži vremenski period zaustavljeno poslovanje te nisu u mogućnosti poštivati obveze ugovorene granskim kolektivnim ugovorom.

Kako bi se zadržala radna mjesta, te osigurao redovan nastavak poslovanja u djelatnosti nakon završetka pandemije, HUP – Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.)

Potpisnice ovoga granskog ugovora sporazumno određuju kako se odredbe Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, uključujući i Dodatak I, neće primjenjivati do odluke nadležnih državnih tijela o prestanku izvanrednih mjera uvjetovanih pandemijom COVID-19. Po prestanku izvanrednih mjera uvjetovanih pandemijom COVID-19, stranke potpisnice zajedno će, novim Sporazumom, dogovoriti prestanak moratorija i nastavak važenja odredbi Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Zbog izvanrednih okolnosti potrebno je donositi izvanredne mjere, koje moraju omogućiti da nakon krize, koja će, nadamo se završiti ubrzo, možemo nastaviti raditi

– Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

„Socijalni partneri u turizmu još su jednom pokazali koliko je važna suradnja i dogovor poslodavaca i sindikata u svim situacijama, te da su s pravom primjer socijalnog dijaloga kakvom bi trebalo težiti na svim razinama“ izjavila je Natali Komen Bujas, direktorica HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma te zahvalila sindikatima na suradnji i povjerenju.

U nadi da će se dio turističke sezone 2020. ipak desiti, bitno je sačuvati domicilne radnike koji će u tom slučaju preuzeti odgovornost odrađivanja poslova na zadovoljstvo gostiju i poslodavaca, koji bez njih mogu ponovno staviti ključ u bravu svih objekata, izjavio je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske te dodao: “Očekujemo da sukladno sporazumnom dogovoru na granskoj razini, poslodavci, a prvenstveno oni koji su članovi HUP- Udruge poslodavaca u ugostiteljstvu, ne otkazuju kućne kolektivne ugovore, već da sklapanjem Sporazuma sa svojim sindikalnim podružnicama, te važenjem istih do prestanka vladinih izvanrednih mjera, urede međusobna prava i obveze u svrhu očuvanja svih radnih mjesta kao što smo to zajednički činili i do sada“

„Zbog izvanrednih okolnosti potrebno je donositi izvanredne mjere, koje moraju omogućiti da nakon krize, koja će, nadamo se završiti ubrzo, možemo nastaviti raditi. To podrazumijeva da svi zajedno  moramo učiniti sve da sačuvamo radna mjesta, osiguramo redovitu isplatu plaća radnika. Sada je više nego ikad bitan socijalni dijalog i razumijevanje socijalnih partnera. Moramo biti odgovorni kako prema radnicima, tako i prema poslodavcima i zajednički donositi mjere kako posljedice ne-donašanja adekvatnih mjera, ne bi u konačnici produbio kronični nedostatak radnika nakon krize izazvane korona virusom” izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te zaključila kako od Vlade RH očekuju hitno donošenje daljnjih mjera s ciljem daljnjeg rasterećenja ove djelatnosti, koja će posljedice osjećati dugo nakon prestanka izvanrednih mjera  izazvanih pandemijom korona virusa.

Povezane vijesti: