engleska ukida karantenu

WTTC: oporavak putovanja i turizma može se ubrzati

Nastavak sporog oporavka sektora putovanja i turizma ima veliki utjecaj na rast globalnog BDP-a. Prema istraživanju Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) taj rast bi u ovoj godini...

Nastavak sporog oporavka sektora putovanja i turizma ima veliki utjecaj na rast globalnog BDP-a. Prema istraživanju Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) taj rast bi u ovoj godini mogao biti skromnih 30,7%.

Naime, 2019. godine sektor putovanja i turizma generirao je globalnom gospodarstvu gotovo 9,2 bilijuna dolara, no prošle godine pandemija je gotovo potpuno zaustavila putovanja i turizam, što je rezultiralo padom od 49,1% i gubitkom od gotovo 4,5 bilijuna američkih dolara.

Čak i ako će globalno gospodarstvo u ovoj godini ostvariti rast od putovanja i turizma za trećinu, to će predstavljati samo 1,4 bilijuna dolara s naglaskom na činjenicu kako je porast potaknut ponajviše domaćom potrošnjom.

Ekonomsko modeliranje za WTTC je proveo Oxford Economics, a osnovni scenarij izrađen je temeljem trenutnog globalnog uvođenja cijepljenja, povjerenja potrošača i ublaženim ograničenjima putovanja u nekim regijama svijeta.

Prema navedenom istraživanju ni oporavak u 2022. godini ne bi bio značajniji, odnosno mogao bi doživjeti sličan umjeren godišnji porast od 31,7%.

Prema podacima WTTC-a prošle godine izgubljeno je čak 62 milijuna radnih mjesta u sektoru putovanja i turizma, a s trenutnim tempom oporavka, ove će godine broj radnih mjesta porasti za samo 0,7%. Za sljedeću godinu očekuju se nešto optimističnije brojke, odnosno povećanje broja radnih mjesta za pozitivnih 18%.

Ipak, doprinos sektora i rast broja radnih mjesta, kako pokazuje istraživanje, mogli bi biti pozitivniji i ove i sljedeće godine, ako se ispune neki uvjeti. Primjerice, dopustiti slobodno kretanje potpuno cijepljenim putnicima, implementirati digitalna rješenja koja svim putnicima omogućuju jednostavno dokazivanje statusa COVID-a, priznavanje svih cjepiva odobrenih od Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo kojeg od strogih regulatornih tijela i postizanje dogovora svih nadležnih tijela da je međunarodno putovanje sigurno uz poboljšane zdravstvene i sigurnosne protokole.

Ako se ova četiri važna pravila budu ispoštovala prije kraja ove godine, istraživanje pokazuje kako bi utjecaj na globalno gospodarstvo i radna mjesta mogao biti značajan, odnosno mogao bi skočiti za 37,5% i doseći 6,4 bilijuna američkih dolara. Još uvijek postoji nada, ako se ograničenja nastave ukidati i intenzivira se međunarodna suradnja, vlade bi mogle vratiti gotovo 19 milijuna radnih mjesta prije kraja godine što je porat od 6,8%.

Trend bi se nastavio i sljedeće godine kada bi doprinos ovog sektora globalnoj ekonomiji mogao zabilježiti porast od 34%, i dostići ​​8,6 bilijuna dolara, što je blizu rezultata iz 2019., rekordne godine za putovanja i turizam. Slično, broj radnih mjesta mogao bi premašiti razinu iz 2019., odnosno ostvariti porast od 20,1%, na više od 349 milijuna.

Izvor: WTTC


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN