Sanja Kantaruti, TZ središnje Istre: Turisti nas otkrivaju polako, ali sigurno

Središnja Istra polako, ali sigurno se budi i razvija

U prvih šest mjeseci 2017. godine, područje Turističke zajednice središnje Istre, odnosno grada Pazina te općina Lupoglav, Cerovlje, Gračišće, Karojbe, Pićna, Svetog Lovreča, Svetog Petra u Šumi i Tinjana, bilježi rast od 35% u dolascima i 39% u noćenjima. U brojkama, radi se o 9.287 dolazaka i 57.431 noćenja, odnosno 2.410 dolazaka i 16.251 noćenja više nego u prvih šest mjeseci 2016. godine.

Tradicionalno, najbrojniji su gosti iz Njemačke, koji čine 58% udjela u broju noćenja, a broj noćenja koja su ostvarili čak je za 60% veći nego prethodne godine. Na drugom mjestu domaći su gosti, kojih je bilo 40% više. Slijede Austrijanci s udjelom od 7,28%, a nakon njih najbrojniji su Britanci, Nizozemci i Talijani, koji su nam iz godine u godinu sve brojniji gosti. I inače vrlo zastupljenih Belgijanaca, ove godine ima dvostruko više, a zanimljiv je i veći porast u noćenjima gostiju iz Švedske, Danske i Rusije. „Želimo se promovirati kroz doživljaje, te kroz tri glavna turistička obilježja: Aktivni odmor tj. avanturu,  gastro i kulturnu destinacija. Sve kroz održivi razvij zelena istre i koncept Srce Istre. Ako netko želi pobjeći od gradske vreve i psihički se odmoriti, doživjeti nešto novo i okusiti bogatu lokalnu i autentičnu gastronomiju kroz konobe i restorane koji nude domaću hranu koja dolazi direktno kroz sustav OPG-a, a nakon toga aktivno se kretati da li trčanjem ili biciklom mi smo prav izbor.“ ističe Sanja Kantaruti iz TZ središnje Istre

Prema vrsti objekta, povećanje broja noćenja prisutno je u svim segmentima – u privatnom smještaju, u kojem prevladavaju kuće za odmor za 43% , seljačkim domaćinstvima 58%, hotelu 36% te kampovima, odnosno kamp odmorištima 92%.

Najveći udio broja noćenja ostvaruje se u privatnom smještaju – čak 90%.

Ostale vrste objekata, koje imaju manji udio u našim smještajnim kapacitetima, bilježe vrlo mali udio u ostvarenim noćenjima (hotel 5 %, seljačka domaćinstva 2% te kampovi, odnosno kamp odmorišta i kamp u domaćinstvu 0,5%). “Najveće povećanje turističkog prometa zabilježeno je u općinama Lupoglav i Cerovlje te u gradu Pazinu. Najviše noćenja ostvareno je na području općine Tinjan – 14.130, zatim slijedi grad Pazin s 12.899 te Sv. Lovreč s 9.253. Indeks povećanja u dolascima i noćenjima višestruko je veći od indeksa povećanja smještajnog kapaciteta.“ ističe Kantaruti  te dodaje kako se najveći udio broja noćenja ostvaruje u privatnom smještaju – čak 90%.

TZSI broji 3.786 kreveta što je za 16% više nego protekle godine (3.263), a što se tiče broja smještajnih jedinica, trenutno ih je ukupno 832, a od čega na kuće za odmor otpada više od 50%, apartmane 37 %, sobe 10 %, dok ostatak čine seljačka domaćinstva, hotel te kamp odmorišta i kamp u domaćinstvu. “Unutrašnjost Istre ima veliki potencijal, pogotovo u pred i po sezoni. Trenutno smo u procesu izrade dva važna dokumenta, Strategije razvoja turizma i Operativnog marketinškog plana, koji će nam jasno pokazati trenutno stanje, potencijale i u kojem smjeru treba razvijati turistički proizvod te ćemo dobiti konkretnu strategiju i ciljeve za dugoročni razvoj turizma.  To su ključni dokumenti bez kojeg nema ozbiljnog razvoja turizma. Također, raditi ćemo i na novom vizualnom identitetu i brendirati se kao Srce Istre“ istakknula je Kantaruti.

Indeksi povećanja među najboljima je u Istri, što upućuje na zaključak kako je unutrašnjost sve privlačnija gostima poluotoka. “Turisti nas otkrivaju polako, ali sigurno. Mi unutrašnjost imamo jako skromne budžete te kad turisti dolaze, dolaze ciljano.  To su najčešće profili turista koji žele nešto drugačije i koji ne žele samo more, nego kvalitetni u autohtoni sadržaj.“  zaključuje Kantaruti te dodaje kako su profili turista koje dolaze u unutrašnjost Istre vole aktivni odmor, dobru hranu,  žele aktivni odmor, vole trčati i voziti bicikle, zanimaju ih kulturne rute, tematski muzeji, te autentična gastronomija.

U 2016. godini, kada je na području TZSI ostvareno ukupno 27.800 dolazaka i 217.464 noćenja, zabilježeno povećanje rezultata turističkog prometa bilo je 27 %, a u 2017. očekujemo da će ono premašiti 30% zaključuje Kantaruti

Vijesti: