Što o privatizaciji Imperiala misle turistički stručnjaci?

Valamar Riviera, najveća domaća turistička kompanija i AZ obvezni mirovinski fondovi, najveći domaći institucionalni investitor koji drži 9,45% vlasništva Imperijala Rab, zajedno će sudjelovati u procesu privatizacije Imperijala Rab.

Partneri u privatizaciji Imperiala d.d. , Valamar i AZ Fond, dostavili su Centru za restrukturiranje i prodaju obvezujuću ponudu za kupnju 318.446 dionica društva IMPERIAL hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam d.d. sa sjedištem u Rabu, a dionice izložene prodaji čine 50,08% temeljnog kapitala društva IMPERIAL d.d.

Inače, “Imperial” d.d. Rab, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam (Društvo) nastalo je pretvorbom društvenog poduzeća «Imperial» Rab koje je osnovano 1965. godine. Pretvorba je izvršena 1994. godine i od tada Imperial posluje kao dioničko društvo. Imperial d.d. raspolaže sa hotelima Grand Hotel Imperial, Carolina, Eva i Padova; turističkim naseljima San Marino i Suha Punta; kampovima San Marino i Padova 3; više restorana i manjih ugostiteljskih objekta što ukupno čini 7.531 osnovnih kreveta. Stalno zapošljava 230 radnika, dok u sezoni u radni odnos primi i dodatnih 270 sezonskih radnika. Kao najveća kompanija na otoku Rabu, koja zapošljava lokalne ljude, generator poslovnih aktivnosti kao i veliki poslodavac otočkog stanovništva, možemo reći kako je otok Rab dušom i srcem povezan uz Imperial – uvijek bio, a nadamo se kako će tako i ostati.

Foto: Imperial d.d.

Foto: Imperial d.d.

Nedo Mikelić, direktor TZ Raba : Ako novi vlasnik bude živio i radio sa odredištem i za odredište onda će svima skupa biti bolje

Mislim da ne treba puno govoriti koliko hotelska tvrtka znači za razvoj turističkog odredišta ističe Nedo Mikelić, direktor Turističke zajednice grada Raba te dodaje kako je Imperial Rab, uz Turističku zajednicu, glavni pokretači i ulagači svih marketinških aktivnosti „ Uspjeh Imperiala mjeri se i uspjeh odredišta, a zapošljavanje mladih i otočnog stanovništva vrlo je važna kategorija. Sve su to elementi kojima je sadašnja tvrtka Imperial d.d. odolijevala i kvalitetno balansirala. Privatizacija je neminovnost koja se događa i ako se nastavi istim trendom i načinom poslovanja te ako novi vlasnik bude živio i radio sa odredištem i za odredište onda će svima skupa biti bolje. Osobno im to od srca želim, a u nama će naći partnera za razvoj i budućnost otoka“ istakuo je Mikelić.

Privatizacija Imperiala Rab odlična je vijest, iako očekivana već dulje razdoblje ističe Dr.sc. Sanja Čižmar, konzultantica za hotelijerstvo i turizam te dodaje kako privatizacija otvara mogućnosti daljeg razvoja poduzeća, budući da se investicijskim ciklusom može realizirati znatan neiskorišteni tržišno-poslovni potencijal ovog poduzeća.„ Radi se, naime, o potkapitaliziranom portfelju objekata koji se nalaze na odličnim lokacijama u atraktivnoj destinaciji. Kombinacija investitora Valamar Riviere i AZ mirovinskih fondova dokaz je da simbioza ne postoji samo u prirodi, već da odlično funkcionira i u businessu. Dobitna je to kombinacija razvijenih standarda upravljanja koje donosi Valamar i kapitala koji stoji iza AZ fondova. Valamar Riviera na ovaj način realizira ekspanziju u nove atraktivne destinacije koju je već ranije najavila, a AZ fondovi ostvaruju dalji ulazak u turistički sektor, u koji su relativno kasno ušli, ali za koji u posljednjih godinu dvije pokazuju znatan interes“.

Foto: Imperial d.d.

Foto: Hotel Padova, Imperial d.d.

Sanja Čižmar: Privatizacija otvara mogućnosti daljeg razvoja poduzeća

Mislim da se prodajom većinskog udjela države u Imperijalu dd neće dogodilo ništa spektakularno, ni dobro, ni loše.“  ističe Dr.sc. Ivan Herak, bivši ministra turizma, a danas turistički konzultan i predavač na više poslovnih škola, te dodaje kako smatra da je prodaja većinskog udjela u ovom trenutku ishitrena, i to iz više razloga. „ Imperijal dd je u ovom trenutku stabilna firma, koja ostvaruje zadovoljavajuće poslovne rezultate, i nije bilo nekog posebnog razloga da se prodaje upravo sada ,pogotovo u okolnostima kada imamo tehničku Vladu. Ostvareni prihod od prodaje predstavlja minoran prihod za državni proračun, ekvivalentan primjerice iznosu kojeg državni proračun u 25 dana mora osigurati za potrebe isplate mirovina umirovljenicima. Obzirom da se radi o specifičnoj (delikatnoj) otočnoj destinaciji ,dodatno uvažavajući i činjenicu da su mali dioničari u značajnoj mjeri suvlasnici Imperijala dd, mislim da je trebalo iznaći modus po kojem bi upravo mali dioničari (zaposlenici, sadašnji i bivši Imperijala/građani Raba) postali većinski vlasnici Imperijala d.d. „ ističe Herak.

Visoka cijena koja je plaćena za Imperial Rab, a koja odnosom EV/EBITDA premašuje ovaj indikator kod ostalih prvoklasnih kompanija na domaćem tržištu kapitala naglašava Sanja Čižmar te dodaje kako visoka cijena svjedoči u povjerenje koje investitori imaju da će kombinacijom upravljačkih vještina i realizacijom investicijskog ciklusa ostvariti znatne stope rasta operativnih rezultata.

imperial grand hotel

Foto: Grand Hotel Imperial , Imperial d.d.

Ivan Herak: Dokapitalizacija omogućava izravan, značajan i najbrži model razvoja i tržišnog repozicioniranja Imperijala dd

S druge strane Ivan Herak ističe kako cijena po kojoj je realizirana prodaja udjela nije realna. „Kupac će za iznos nešto veći od 30 mio Eura, dodatno uzmemo li u obzir i turističko zemljište koje koristi, u značajnoj mjeri zagospodariti cjelokupnom destinacijom (otok Rab). Tu treba dodati i upravljanje sredstvima sustava turističkih zajednica, koje će se kroz ovu transakciju realizirati“  naglasio je Herak te dodao kako premda će novi vlasnici biti u obavezi dokapitalizirati Imperijal dd, smatra da bi oportuniji model kojeg je DUDI u slučaju Imperijala  trebao primijeniti, kada je već odlučio prodati državni udjel, bio onaj kojim bi se većinsko vlasništvo nad imperijalom dd realiziralo kroz koncept dokapitalizacije. „Dokapitalizacija omogućava izravan, značajan i najbrži model razvoja i tržišnog repozicioniranja Imperijala dd, istovremeno sredstva ne bi bila usmjerena prema državnom  proračunu već  bi bila u funkciji razvoja Imperijala dd.“ zaključuje Herak.

Valamar Riviera d. d. iz Poreča najveće je turističko društvo i grupa po kapacitetima u Hrvatskoj koja uključuje 30 hotela i ljetovališta te 13 kampova na jadranskoj obali, od Istre i otoka Krka do Dubrovnika, ukupnog kapaciteta za više od 48.000 gostiju. Privatizacijom Imperiala Rab, Valamar grupa bi raspolagala s preko 55.500 smještajnih kapaciteta na Jadranu.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN