Od ponedjeljka vrijede nove mjere za cijeli Jadran

Kao što je jučer najavljeno, Stožer je na današnjoj konferenciji za medije predstavio nove mjere za cijeli Jadran, a ne kao što se smatralo, samo za dalmatinske županije gdje...

Kao što je jučer najavljeno, Stožer je na današnjoj konferenciji za medije predstavio nove mjere za cijeli Jadran, a ne kao što se smatralo, samo za dalmatinske županije gdje je najveća incidencija i gdje je procijepljenost niža u odnosu na ostatak zemlje. 

U Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva zaraze. Imamo rast od 35 posto u onosu na prošli tjedan. Najniža je incidencija u Istraskoj županiji, a najviša u Zadarskoj – ističu iz Stožera.

Uvode se mjere za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku, Istarsku te za grad Novalju. 

Kako prenosi Večernji list, zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o javnom okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU covid potvrdama i neće sudjelovati više od 1000 osoba, a za isto su nadležni stožer CZ lokalne samouprave i nadležni županijski stožer dali suglasnost.

Javna događanja, okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24 sata. Održavanje privatnih svečanosti i okupljanja svih vrsta, uključujući i svadbene svečanosti, dopušteno je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ako na svadbenim svečanostima nije više od 15 osoba. Više od toga moguće je samo uz Covid potvrde.

Organizatori događaja moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u 2 dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u 2 dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer. 

Odlukom koja se primjenjuje od ponedjeljka 26.srpnja, a mjere će biti na snazi do 15. kolovoza.

/ / / Turisti iz Rusije i Velike Britanije za ulazak u Hrvatsku moraju imati negativan test

Izvor: FB

Podsjećamo, od ponedjeljaka ( 26. srpnja 2021. ) uvodi promjena za ulazak u Hrvatsku za turiste koji dolaze iz Velike Britanije, Cipra i Rusije.

Radi pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti COVID-19.

Kako bismo sačuvali status sigurne turističke destinacije, dodatno smo pooštrili ulazak iz trećih država s visokom stopom incidencije, a pripremamo novi set nužnih epidemioloških mjera, koje će se primjenjivati od ponedjeljka, istaknuo je Božinović.

U usporedbi s ostalim turističkim konkurentima u EU, Hrvatska je najsigurnije turističko odredište! Treba li nam bolja motivacija za cijepljenje i poštivanje epidemioloških mjera? Budite odgovorni, cijepite se i sačuvajte turističku sezonu #SafeStayInCroatia” objavio je jučer Vili Beroš.

Cijepite se.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN