Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuju se putovanja izvan matične županije

Nacionalni stožer civilne zaštite od 11.00 sati drži konferenciju za medije na kojoj će objaviti nove strože epidemiološke mjere, a koje će vrijediti od 22. prosinca do 08. siječnja....

Nacionalni stožer civilne zaštite od 11.00 sati drži konferenciju za medije na kojoj će objaviti nove strože epidemiološke mjere, a koje će vrijediti od 22. prosinca do 08. siječnja. 2021.

Danas smo u 298 danu od početka koronavirusa u Hrvatskoj, a u zadnja 24 sata zabilježeno je 3272 nova slučaja pozitivnih na koronavirus, dok je 68 osoba preminulo. Trenutni broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj je 21.297, dok je 54.587 osoba trenutno u samoizolaciji.

Godišnji odmori

“U srijedu se odražo sastanak s predstavnicima gospodarstva. Naredna dva tjedna 23.12. – 8.1. da se omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. Upoznati su i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu”, rekao je Božinović.

Školski praznici trajat će do 18. siječnja 2021.

Privatna okupljanja i svečanosti 

– najviše 10 osoba 

– najviše 2 različita kućanstva 

Misna slavlja 

– kad je moguće, putem radija, tv programa i na drugi način 

– iznimno 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a 

Profesionalne i umjetničke izvedbe 

– broj prisutnih osoba ograničen s obzirom na veličinu prostora 

– najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi

Zabranjuju se putovanja izvan matične županije, a koje će, u određenim slučajevima, moći moguće tek s propusnicama.

– zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište – ne odnosi se na osoblje nućno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblj

– prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu

– propusnicu izdaju županijski stožeri

– ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

– zabrana traje do 8. siječnja

Božinović je potom dodao: “Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve.”

Kontakt točka za sve informacije vezane uz propusnice : propusnice@rdd.gov.hr, 0800 80 90, www.epropusnice.gov.hr

Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao: “Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica. Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan.

Ministar zdravlja Vili Beroš se u uvodu osvrnuo na osobe koje su već preboljele koronavirusa: “U okviru dosadašnjih spoznaja oni koji su preboljeli zbog imuniteta se u narednim periodu vjerojatno neće razboljeti. No, zbog prisutnosti virusa mogu ga prenijeti i mogu zaraziti druge osobe. To je jako važno jer i oni koji su preboljeli mogu prenijeti bolest drugima.

Dakle, kao što se pričalo, osobe koje su već preboljele koronavirus, po trenuntim saznajima navodno ne mogu ponovno oboliti od Covida-19 narednih 3 mjeseca, no ono što je važno, kao što je istaknuo Beroš, i dalje mogu biti prenosnici i mogu zaraziti druge osobe.

Izvor: N1

Uskoro više…

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN