Stožer civilne zaštite Istarske županije donio odluku o zbrinjavanju oboljelih osoba od COVID-19

Jučer je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Istarske županije, gradonačelnika i načelnica/ka Istarske županije, vezano uz pitanje zbrinjavanja oboljelih osoba od COVID-19 tijekom turističke sezone 2020. godine. Glavna tema...

Jučer je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Istarske županije, gradonačelnika i načelnica/ka Istarske županije, vezano uz pitanje zbrinjavanja oboljelih osoba od COVID-19 tijekom turističke sezone 2020. godine.

Glavna tema su bile mjere koje treba poduzeti radi zbrinjavanja eventualnih slučajeva turista pozitivnih na COVID-19 tijekom turističke sezone. Trenutno jedna od glavnih tema koju treba što prije i jasnije definirati.

/ / / TKO ĆE POKRITI TROŠAK SMJEŠTAJA GOSTIJU U SLUČAJU SAMOIZOLACIJE?

I dok se čeka odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i MINT-a, Stožera civilne zaštite Istarske županije više nije mogao čekati i sam je donio odluku o protokolu što u da neki od gostiju ima simptome ili oboli od koronavirus.

Osjećali smo potrebu da analiziramo situaciju zajedno s odgovornim osobama na razini gradova, općina i lokalnih stožera kako bi bili, kao i do sada, spremni promptno reagirati u slučaju pojave zaraze među našim gostima“, istaknuo je istarskog župana Fabrizio Radin.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić, pak, smatra kako se izvrsnost u nošenju s koronakrizom, uz stručnost Stožera civilne zaštite, očituje i u sve istarskom zajedništvu, što je potvrdila i jučerašnja sjednica.

Svi skupa želimo sačuvati zdravlje naših ljudi, ali želimo omogućiti građanima i gospodarstvu, između ostalog i turizmu, da funkcioniraju. Međutim, s druge strane vidimo kako su se otpuštanjem mjera pojavili veći rizici pojave zaraze, što je potvrđeno i jučer s dvoje novih zaraženih. Zato je potrebno naglasiti značaj poštivanja svih epidemioloških mjera, u smislu držanja distance, osobne higijene, kao i pridržavanja mjera na mjestima javnog okupljanja. Želja nam je izvući maksimalno od ove sezone, ali prije svega sačuvati zdravlje ljudi“, izjavio je pulski gradonačelnik, dodajući kako očekuje i stupanje na snagu državnog protokola po pitanju postupanja s turistima.

Od utorka će u Istri imati u potpunosti spremne i opremljene objekte

Na ovo potonje se osvrnuo i načelnik Kozlevac kazavši sljedeće: „Već tri tjedna čekamo protokol od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite i države o tome kako se ponašati prema moguće bolesnim turistima, a kojih u Istri, na današnji dan, već ima preko 40 tisuća. Mi naprosto nismo u mogućnosti više čekati i od utorka ćemo imati u potpunosti spremne i opremljene objekte. Obzirom na situaciju i odlično funkcioniranje sustava civilne zaštite na području Istarske županije, cilj nam je da ostvarene rezultate i održimo i da u narednom periodu poduzmemo sve ono što je potrebno da situacija i dalje bude povoljna, na zadovoljstvo naših građana, ali i na zadovoljstvo turista, koji u sve većem broju dolaze u Istru“, izjavio je Kozlevac.

Tako je Stožera civilne zaštite Istarske županije donio sljedeće zaključke koji su usvojeni na koordinaciji:

1.) Svi gradovi i općine će zajedno sa svojim stožerima civilne zaštite locirati, odnosno odrediti moguće kapacitete, koji će poslužiti za karantenu i samoizolaciju moguće suspektnih turista, dok će svi oboljeli ići u bolnicu.  To se odnosi pogotovo na one objekte  koji ne mogu kod sebe planirati kapacitete, dok su sve velike turističke kuće planirale 10 % kapaciteta za moguće slučajeve zaraze.

2.) Gradski stožeri zajedno s turističkim kućama provjerit će stanje zdravstvene organizacije u turističkim kućama, odnosno provjerit će da li je uspostavljen zdravstveni sustav ili treba još uvijek nešto poduzeti zajedno s Istarskim domovima zdravlja. IDZ je predložio da se što prije uspostavi učinkoviti zdravstveni sustav za turiste kako ne bi vršili nekontrolirani proboj u javni zdravstveni sustav. 

3.) Postoji nezadovoljstvo s radom inspekcijskih službi po pitanju kontrole provedbe mjera, koje su same po sebi dosta liberalne. Zatražit će se od države da omogući što kvalitetnije inspekcijske nadzore, pogotovo u onim objektima koji ne poštuju preporuke.

4.) SCZ ovisno o procjeni idući tjedan će donijeti određene mjere koje će biti obavezujuće u smislu poštivanja fizičke distance, potrebe nošenja maske, osobne higijene i higijene prostora.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN