Svjetska ekonomija mogla bi izgubiti oko 4 bilijuna USD zbog pandemije

Prema izvješću UNCTAD-a, odnosno Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju, utjecaj pandemije koronavirusa na pad međunarodnog turizma, mogao bi prouzročiti gubitak od više od 4 bilijuna američkih dolara...

Prema izvješću UNCTAD-a, odnosno Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju, utjecaj pandemije koronavirusa na pad međunarodnog turizma, mogao bi prouzročiti gubitak od više od 4 bilijuna američkih dolara na globalnom BDP-u za 2020. i 2021. godinu. Procijenjeni gubitak uzrokovan je izravnim utjecajem pandemije na turizam i njezinim učinkom na druge sektore usko povezane s njim.

U 2020. godini, prema izvješću, međunarodni turizam i povezani sektori, zbog izravnih i neizravnih utjecaja naglog pada međunarodnih turističkih dolazaka, imali su gubitak od 2,4 bilijuna američkih dolara. Sličan gubitak mogao bi se dogoditi i ove godine, upozorava se u izvješću, napominjući kako će oporavak turističkog sektora u velikoj mjeri ovisiti o uvođenju cjepiva protiv COVID-19 na globalnoj razini.

S obzirom kako je cijepljenje u nekim zemljama izraženije, kaže se u izvješću, turistički gubici smanjeni su u većini razvijenih zemalja, ali pogoršani u zemljama u razvoju. Stope cijepljenja protiv COVID-19 su različite i kreću se od ispod 1% stanovništva u nekim zemljama do preko 60% u drugim.

Asimetrično uvođenje cjepiva uvećava gospodarski pad koji je turizam pretrpio u zemljama u razvoju, jer bi mogao činiti do 60% globalnih gubitaka BDP-a. Očekuje se kako će se turistički sektor brže oporaviti u zemljama s visokom stopom cijepljenja, poput Francuske, Njemačke, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, kaže se u izvješću.

Ipak, prema UNWTO-u, stručnjaci ne očekuju povratak na razinu međunarodnih dolazaka turista prije COVID-19 do 2023. ili kasnije. Glavne prepreke su ograničenja putovanja, sporo suzbijanje virusa, slabo povjerenje putnika i loše ekonomsko okruženje.

Oporavak međunarodnog turizma očekuje se u drugoj polovici ove godine, ali UNCTAD-ovo izvješće još uvijek pokazuje gubitak između 1,7 i 2,4 bilijuna dolara u 2021., u usporedbi s razinama iz 2019. godine. Rezultati se temelje na simulacijama koje bilježe učinke smanjenja međunarodnog turizma, no ne i na politikama poput gospodarskih poticajnih programa koji mogu ublažiti utjecaj pandemije na sektor.

Izvješće procjenjuje ekonomske učinke tri moguća scenarija, a svi pokazuju smanjenje međunarodnih dolazaka u turističkom sektoru.

U prvom scenariju koji je projicirao UNWTO, smanjenje međunarodnih dolazaka turista za 75% – najpesimističnija je prognoza napravljena na temelju smanjenja broja turista uočenog prošle godine. U ovom scenariju, pad globalnih turističkih primanja od 948 milijardi dolara uzrokuje gubitak u stvarnom BDP-u od 2,4 bilijuna dolara. Taj se omjer uvelike razlikuje u različitim zemljama, od jednokratnog do trostrukog ili četverostrukog.

Drugi scenarij UNWTO-a je nešto manje pesimističan i odražava smanjenje međunarodnih dolazaka turista za 63%.

Treći scenarij, koji je izradio UNCTAD, razmatra različite stope domaćeg i regionalnog turizma u 2021. godini. Pretpostavlja se smanjenje turizma od 75% u zemljama s niskom stopom cijepljenja i smanjenje od 37% u zemljama s relativno visokom stopom cijepljenja, uglavnom razvijenim zemljama i nekim manjim gospodarstvima.

Prema izvješću, smanjenje turizma u prosjeku uzrokuje porast nezaposlenosti nekvalificirane radne snage za 5,5%, s velikom varijancom od 0% do 15%, ovisno o važnosti turizma za gospodarstvo.

U srpnju prošle godine UNCTAD je procijenio kako bi zastoj u međunarodnom turizmu, od četiri do 12 mjeseci, globalno gospodarstvo koštao između 1,2 i 3,3 bilijuna dolara, uključujući neizravne troškove. No, gubici su gori nego što se ranije očekivalo, jer se čak i najgori scenarij koji je UNCTAD projicirao prošle godine pokazao optimističnim, a međunarodna putovanja još uvijek su niska, više od 15 mjeseci nakon početka pandemije.

Prema UNWTO-u, međunarodni dolasci turista smanjili su se za oko milijardu ili 73% između siječnja i prosinca 2020. U prvom tromjesečju ove godine, Svjetski turistički barometar UNWTO-a ukazuje na pad od 88%.

Izvor: UNWTO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN