Emocije i doživljaji, to je ono po čemu gosti pamte restoran, hotel, grad i regiju, a sve to donosi Taste the Mediterranean, međunarodni gastronomski festival, koji će se od 11. do 14. rujna održati u Malom Lošinju, na Kvarneru - Europskoj regiji gastronomije.
Osebujni okusi Mediterana spojit će nagrađivane chefove vrhunskih restorana Lošinj Hotels & Villas i chefove nekoliko najboljih gradskih restorana s njihovim kolegama iz Francuske, Italije, Slovenije i Španjolske. Maštovite gastronomske kreacije, razmjena znanja i iskustva kroz kulinarske radionice za učenike te konferencija za profesionalce iz oblasti turizma, posebno će isticati očuvanje mediteranske kulturne baštine.
Grad Mali Lošinj će od 11. do 14. rujna biti domaćin najprestižnijeg festivala mediteranske kuhinje u Hrvatskoj, Taste the Mediterranean (TTM). Njegovo 13. izdanje na konferenciji za medije u hotelu Bellevue u lošinjskoj uvali Čikat predstavili su Dalibor Cvitković – direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj, Ingrid Badurina Danielsson – osnivačica i direktorica TTM festivala, Dr. sc. Irena Peršić Živadinov – direktorica Turističke zajednice Kvarnera i Zoran Pejović – član Uprave Jadranka turizam d.o.o., čiji će Lošinj Hotels & Villas biti domaćini sudionicima festivala.
"TTM već godinama promovira Hrvatsku kao poželjnu mediteransku destinaciju, okupljajući vodeće svjetske i domaće chefove. Posebno nas veseli da se ovogodišnji Festival Taste the Mediterranean održava prvi puta na Kvarneru, povodom prestižne titule “Kvarner, europska regija gastronomije 2026“, koja je zasluženo pripala ovoj jedinstvenoj destinaciji", rekla je Ingrid Badurina Danielsson.
Mali dio te jedinstvenosti u tri festivalska dana imat će priliku otkriti i sudionici i gosti Festivala za koje su organizatori i domaćini pripremili bogat program.
"Ponosni smo što se festival održava u vrijeme kada Lošinj slavi zlatno doba svoje pomorske povijesti. Naime, krajem 19. stoljeća Lošinj je bio treća luka na Jadranu po pomorstvu i brodogradnji, a svake godine u rujnu tu tradiciju obilježavamo manifestacijom Losinava na koju nam dolaze i predstavnici talijanske kulturne zajednice iz Venecije. Nije slučajno da je brončani kip mladog atlete Apoksiomena 1997. pronađen u podmorju otoka Lošinja, koji je uvijek bio poveznica između južnog Mediterana i Grčke sa sjevernim dijelom i Venecijom. Tako će i uzvanici na otvorenju festivala imati priliku kušati jela izvorne mediteranske kuhinje, slična onima kakva je prije 2000 godina jeo i sam Apoksiomen. Legendarni kuhar Adrijano Nikolić u suradnji s restoranom Za Kantuni na otvorenje festivala kreirat će ekskluzivan Apoksiomenov banket, čiji sastavni dio su riba, maslinovo ulje, žitarice i vino", rekao je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj.
Neizbježan će na otvorenju festivala biti i Lošinjski krokant, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro koji je nedavno ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda. Za proslavu 140. godina turizma na otoku, slastičar Petar Goleš i njegov tim iz Moby Dick slastičarnice izradili su krokant od 14 katova visine 2,73 metra, a nešto manji na otvorenju festivala, prema tradicionalnom običaju, sabljom će razbiti chefovi sudionici Taste the Mediterranean festivala. Udruženje vinara Kvarner Wines otvorenje će obilježiti Kvarnerskim pjenušcem od sto postotne žlahtine.
Ingrid Badurina Danielsson, osnivačica i direktorica festivala pokrenutog 2014. kada je UNESCO hrvatsku mediteransku prehranu uvrstio na popis Svjetske nematerijalne kulturne baštine, otkrila je program ekskluzivnih večera koje će zajedno pripremati chefovi domaćini i njihovi gostujući kolege.
U vodećem lošinjskom restoranu Alfred Keller (1 Michelin* 4 toques Gault&Millau) Michael Gollenz - Trofej Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau 2022, domaćin je chefu Raffaelleu Rosu i sommelierki Micheli Berto iz restorana San Martino, Veneto (1 Michelin*). U restoranu Bava Innovation hotela Bellevue zajedno će kuhati execituve chef hotela Bellevue Roko Nikolić - Trofej Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau 2024 i španjolska chefica Teresa Gutiérrez, iz restorana Azafrán u Villarrobledou, (Michelin Bib Gourmand, Nagrada za europsku baštinu JRE 2022). U Konobu Cigale u uvali Čikat dolazi slovenski chef Jure Tomič iz Ošterije Debeluh - 4 Gault&Millau toques i član JRE, koji će kuhati s chefom Dinkom Lekićem (2 Gault&Millau toques).