Tijekom božićno-novogodišnjih blagdana očekuje se 10-ak posto više turista nego lani

Prema informacijama prikupljenim od strane sustava turističkih zajednica, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, na razini cijele Hrvatske, očekuje se rast turističkog prometa od 10-ak % u odnosu na isto...

Prema informacijama prikupljenim od strane sustava turističkih zajednica, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, na razini cijele Hrvatske, očekuje se rast turističkog prometa od 10-ak % u odnosu na isto razdoblje lani, javljaju iz HTZ-a.

Prošle godine Hrvatska je tijekom „udarnih“ desetak blagdanskih dana koji omogućuju spajanje dvaju „produženih“ vikenda (od 22. prosinca 2017. do 2. siječnja 2018.) zabilježila 154.000 turističkih dolazaka te 419.000 noćenja, dok se tijekom ovogodišnjeg usporedivog razdoblja (od 21. prosinca 2018. do 1. siječnja 2019.) očekuje 10-ak posto bolji rezultat, što znači više od 170.000 dolazaka te više od 460.000 noćenja. Ovakav rezultat popratit će i proporcionalno bolja popunjenost smještajnih objekata.

 „Navedeni pokazatelji potvrđuju kako je Hrvatska uspješna u afirmaciji turističkih proizvoda koji nisu vezani uz ljetne mjesece što je korak naprijed prema postizanju ravnomjernije godišnje, ali i prostorne distribucije turističkog prometa“ smatra direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić nadodavši kako je unazad nekoliko godina upravo to strateški prioritet HTZ-a.

Tijekom adventskog razdoblja, kao i čitavog prosinca, najposjećenija turistička destinacija ostaje grad Zagreb, na koji otpada približno trećina svih u Hrvatskoj ostvarenih dolazaka, kao i četvrtina ukupnih nacionalnih noćenja.

Nakon Zagreba, tijekom božićno-novogodišnjeg razdoblja najviše turista očekuju jadranske destinacije na području Istre i Kvarnera, kao i Splita te Zadra.

Na „kontinentu“, najviše turista, izuzmemo li Zagreb, očekuju destinacije Krapinsko-zagorske, Međimurske i Karlovačke županije, dok na istoku naše zemlje prednjači Osijek.  

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN