Tradicijska jela spravljena od tradicijskih namirnica na tradicionalan način ili Dani okusa hrvatske tradicije

Autor:  HrTurizam.hr

14. studenoga 2023.

U petak 17. studenog počinju četvrti nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije koje zajednički organizira 12 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije.

Ove godine je najavljeno sudjelovanje 104 ugostiteljska objekta s područja dvanaest županija i grada Zagreba koji su za nadolazeće dane pripremili tradicijska jela spravljena od tradicijskih namirnica na tradicionalan način, ali i ona pripremljena u suvremenoj kulinarskoj obradi i prezentaciji.

Svaki restoran pripremio je dva menija od najmanje tri slijeda koje će oplemenjivati i čaša domaćeg pića. Cijene tako oblikovanih menija kreću se u rasponu od 10 do 30 Eura, a u ponudi će biti od petka 17.11. pa do prve nedjelje prosinca 2023.

Cilj je ovog projekta privući sve ljubitelje tradicijske kuhinje u restorane koji nose oznaku Okusi tradicije kako bi im pomogli promovirati upravo ta tradicijska jela i sačuvati ih od zaborava. Danas smo pridružili 4 nova objekta što je i potvrda da projekt raste. Trenutno je u projekt Okusi uključena gotovo cijela kontinentalna Hrvatska, a nadamo se da će se u narednom razdoblju pridružiti još županija. istaknuo je Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednik Savjeta projekta.

3 2

398980887 1196896407901302 8551913367028363370 n

Ove godine su uručene oznake standarda Okusi hrvatske tradicije za četiri nova ugostiteljskih objekata: Kavana Livadić, Samobor; Stari Puntijar, Zagreb; Kramberger, Krapina i Domestic house Lola, Vukovar.

Ovaj festival objedinjuje 12 regionalnih manifestacija: Okusi planine i mora (Ličko-senjska županija), Okusi Banovine, Posavine i Moslavine (Sisačko-moslavačka županija), Okusi Zagrebačkoga kraja (Zagrebačka županija), Okusi Zagorja (Krapinsko-zagorska županija), Okusi Varaždinskoga kraja (Varaždinska županija), Okusi Međimurja (Međimurska županija), Okusi Podravine i Prigorja (Koprivničko-križevačka županija), Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja (Bjelovarsko-bilogorska županija),Okusi Podravine i Slavonije (Virovitičko-podravska županija), Okusi Zlatne Slavonije (Požeško-slavonska županija), Okusi graničarskog Posavlja (Brodsko-posavska županija) i Okusi Srijema i Slavonije (Vukovarsko-srijemska županija).

 S velikim zadovoljstvom i ponosom, kao domaćin četvrtih Dana okusa hrvatske tradicije, Turistička zajednica Zagrebačke županije ističe kulturno i gastronomsko bogatstvo našeg kraja. Ovaj događaj, koji se održava u više od 100 restorana diljem 12 hrvatskih županija, prilika je da se predstavi raznolikost i bogatstvo lokalnih, izvornih i tradicijskih kuhinja, vrhunskih vina i domaćih poljoprivrednih proizvoda. Ponosni smo što iz Zagrebačke županije u ovom projektu sudjeluje čak 12 vrhunskih restorana, nosioca standarda Okusi tradicije zagrebačkog kraja. Očekujemo da će mirisi i okusi naše tradicije pružiti posjetiteljima ne samo gastronomski užitak, već i jedinstveno kulturno iskustvo koje oslikava autentičnost kuhinje Zagrebačke županije." navela je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji te njihovih posebnih menija može se pronaći na www.okusi.hr

Foto: Okusi.hr

 

 

Autor:  HrTurizam.hr

14. studenoga 2023.