Turisti iz Rusije i Velike Britanije za ulazak u Hrvatsku moraju imati negativan test

HZJZ danas je javio kako je se uvodi promjena za ulazak u Hrvatsku za turiste koji dolaze iz Velike Britanije, Cipra i Rusije. Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja...

HZJZ danas je javio kako je se uvodi promjena za ulazak u Hrvatsku za turiste koji dolaze iz Velike Britanije, Cipra i Rusije.

Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja COVID-19 od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske, a zbog sprječavanja unosa novih varijanti  virusa SARS-CoV-2. Zbog navedenog je od ranije postojala obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon 7 dana, stoji u priopženju HZJZ-a.

/ / / MINTS predlaže da Britanci naprave brzi test prije dolaska u Hrvatsku

Budući da je delta soj unesen iz Indije, sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice, a uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela COVID-19 ili je cijepljena.

Radi pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti COVID-19.

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak 26. srpnja 2021.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN