Turistički dionici Apsyrtidesa postaju turisti u svojoj destinaciji

S ciljem upoznavanja otočja, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja tijekom ožujka organizira jednodnevne edukativne izlete za turističke dionike po...

Autor:  Goran Rihelj

2. ožujka 2023.

S ciljem upoznavanja otočja, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja tijekom ožujka organizira jednodnevne edukativne izlete za turističke dionike pod nazivom „Upoznaj Apsyrtides“.

Inače, ime Apsyrtides je stari naziv za oba otoka -  Cres i Lošinj. Cresko-lošinjsko otočje zvalo se u antikno doba zajedničkim imenom Apsyrtides. Ime je vezano uz legendu o mitskom junaku Apsyrtu. Otoci Cres i Lošinj su u svojoj davnoj prošlosti činili cjelinu, ali su zbog potreba trgovine i Jantarskog puta razdvojeni umjetno prokopanim kanalom kod Osora.

Koliko god se ovaj izlet činio kao banalan, ustvari je izuzetno ključan za destinaciju. Lokalno stanovništvo, pa tako i svi koji su direktno u turizmu, a pogotovo pružatelji smještaja, moraju biti upoznati sa svojom destinacijom i onim što sve destinacija nudi kroz sadržaj gostima. 

Pogotovo je ključno da sami dionici u turizmu sami vide i dožive svaku atrakciju, sadržaj, restoran itd... kako bi iz svojeg osobnog iskustva mogli ispričati i preporučiti gostima što vidjeti i doživjeti u destinaciji. 

Tako prvoga vikenda u ožujku (4.ožujak), sudionici putuju prema Belom gdje će posjetiti Eko centar te razgledati samo mjesto. Slijedi okrjepa u Pansionu Tramuntani te polazak za Filoziće. Nakon toga slijedi posjet Art Farm Filozićima te šetnja poznatom šumom Tramuntanom.

11. ožujka ponovno smo na otoku Cresu gdje je planiran obilazak Valuna te nalazište i trajni dom poznate Valunske ploče. Slijedi obilazak destilerije eteričnih ulja - OPG Kučić, kreirane po uzoru na prvu destileriju na ovim područjima - Linardić iz Martinšćice, inače prvu industrijsku proizvodnju na otoku koja je svoje proizvode prodavala širom svijeta i poslovala s najpoznatijim farmaceutskim prije stotinu godina.

Beliautor igor dorotic
Foto: Beli - Autor Igor Dorotić / Tzvor: TZ Mali Lošinj

Bogatu pomorsku tradiciju otoka Lošinja zainteresirani mogu upoznati 18. ožujka kada je na rasporedu „Walk tour“.  Obilazak počinje od škverića, Rivom lošinjskih kapetana do interpretacijskog plovidbenog centra pomorske baštine otoka Lošinja - Logera Nerezinca. Put zatim vodi do rodne kuće poznatog lošinjskog jedriličara, dvostrukog olimpijskog pobjednika te trostrukog svjetskog prvaka u jedrenju u klasi Star – Agostina Straulina.

Obilazak se nastavlja preko Velopina do uvale Čikat i zavjetne crkvice Annunziata odakle su žene i obitelji ispraćale svoje pomorce na daleke plovidbe. Upravo kao simbol tradicije, ljubavi i vjernosti u blizini crkvice obilazak završava umjetničkom skulpturom „ADDIO“, posvećenoj ženama lošinjskih pomoraca.

Posljednja subota, 25. ožujak rezerviran je za posjet otoku raznolikosti - Unijama i njegovim znamenitostima.  Stariji naziv otoka Nia vjerojatno dolazi od (he)neios, što na grčkom znači „njiva“, a odnosi se na plodno polje stoga obilazak započinje upravo na Unijskom polju. Put vodi do svjetionika Vnetak i vidikovca Bijele stijene, nastavlja se do prelijepe uvale Maračuol te završava u luci.

"Ovakvi izleti i projekti i izuzetno su ključni za destinaciju. Stanovnici, ali i turistički dionici moraju biti upoznati sa svojom destinacijom i onim što ona sve nudi kako bi iz svog osobnog iskustva mogli ispričati i preporučiti gostima što vidjeti i doživjeti u destinaciji. Mi smo ambasadori našeg turizma, mi smo ti koji su u direktnom kontaktu i interakciji s gostima", smatra direktor TZG Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Mi smo ambasadori našeg turizma, pogotovo pružatelji smještaja koji su u direktnom kontaktu i interakciji s gostima. Preporuka iz prve ruke je uvijek najbolja preporuka. Turistički dionici i lokalno stanovništvo su najbolji ambasadori destinacije jer su u direktnom kontaktu s gostima. 

Ovo nije prvi put da se organizaraju edukativni izleti za turističke dionike na Lošinju, a da cijela priča ima efekta, otkiro je Cvitković u  našem nedavnom intervjuu

Screenshot 2023 03 02 at 11

"Krenuli smo s pet izleta gdje smo iznajmljivače upoznavali s atrakcijama i znamenitostima Cresa i Lošinja.  Tako su iznajmljivači s nama išli na određenu lokaciju gdje bih ih ravnatelje neke ustanove ili voditelj centra primio i upoznao sa njihovim aktivnostima. Bio nam je cilj da iznajmljivači dobiju informacije iz prve ruke o svim lokalitetima kako bi kasnije mogli iste preporučiti gostima. Mogu reći da su reakcije bile odlične. Recimo bili smo u Osoru gdje su iznajmljivači mogli doživjeti virtualnu šetnju s VR naočalama kroz Osorski vremeplov. Te godine smo vidjeli da se promet prem Osoru povećao, što znači da su iznajmljivači preporučili taj sadržaj svojim gostima.“ ističe Cvitković. Cijeli razgovor s prvim  pročitajte u prilogu. 

Izlete organizira Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a vodit će ih turistička vodičkinja Irena Dlaka. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do četvrtka prije svakog izleta, a polazak je iz Malog Lošinja u jutarnjim satima.

Inače, Apsyrtides kao brend se već koristi u turističkoj promociji. 

U suradnji Turističkih zajednica Grada Malog Lošinja i Grada Cresa prošle godine je nastao odličan projekt Via Apsyrtides, sustav pješačkih obilaznica koje povezuju i prezentiraju prirodne i kulturne atrakcije otočja, u čijem je središtu transverzalna staza dužine 150km koja se proteže od najsjevernije točke otoka Cresa, Rta Jablanca do najjužnije točke otoka Ilovika, Rta Radovan.

Kao cjelogodišnji turistički proizvod, predviđeno je da će prvih godina privući više tisuća posjetitelja koji će prohodati cijelu rutu ili bar pojedine dionice. I siguran sam kako hoće.

Via Apsyrtides može postati jedan od glavnih motiva dolaska na Lošinj i Cres u pred i posezoni. Više o cijelom projektu Via Apsyrtides možete saznati u prilogu. 

Naslovna foto: ADDIO - skulptura posveta ženama lošinjskih pomoraca, autor Sandro Tariba / TZ Mali Lošinj

/// POVEZANE VIJESTI

/// DALIBOR CVITKOVIĆ: IZNAJMLJIVAČI SU SHVATILI DA IZNAJMLJIVANJE NIJE HOBI, NEGO OZBILJAN POSAO

/// SINERGIJA: PLANINSKA TRANSVERZALA VIA APSYRTIDES NOVI JE TURISTIČKI PROIZVOD LOŠINJA I CRESA 

 

Autor:  Goran Rihelj

2. ožujka 2023.