pravilnik o zaštiti turista

Turistički sektor poziva na ukidanje nepotrebnih ograničenja putovanja

Prije nekoliko dana putničke i turističke udruge u objavile su Pozicijski dokument u kojem pozivaju države članice Europske unije na ukidanje nepotrebnih ograničenja putovanja. Nakon ljetne sezone Europa ulazi...

Prije nekoliko dana putničke i turističke udruge u objavile su Pozicijski dokument u kojem pozivaju države članice Europske unije na ukidanje nepotrebnih ograničenja putovanja.

Nakon ljetne sezone Europa ulazi u drugu fazu borbe protiv pandemije koronavirusa. Do sada je u Europskoj uniji potpuno cijepljeno oko 74% odraslih osoba, a unatoč kontinuiranom širenju virusa, ocjena je kako je utjecaj pandemije na javno zdravlje stavljen pod kontrolu unutar Europske unije.

Trenutno, kako navodi Europska putnička komisija (ETC), traju rasprave između država članica o reviziji preporuka Vijeća o ograničenjima putovanja. Između ostalog, Vijeće razmatra ažuriranje kriterija koji stoje iza karte ograničenja putovanja u EU označene bojama, kako bi se uključile stope cijepljenja i hospitalizacije, a ne samo stopa incidencije.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) sada priznaje kako ograničenja putovanja EU-om nisu imala značajan utjecaj na smanjenje prijenosa virusa, hospitalizacija ili smrtnih slučajeva. Također, predlaže da se prekine korištenje kombiniranih pokazatelja i sustava označenog bojama zbog ograničene vrijednosti javnog zdravlja, kako bi se usredotočio na promicanje cijepljenja među putnicima.

Zbog svega navedenog poziva se na potpuno ukidanje ovog sustava označenog bojama i na ukidanje ograničenja putovanja za sve nositelje digitalnog COVID certifikata (DCC), bez obzira na njihovu zemlju/ područje podrijetla. Zemlje EU-a bi stoga trebale prijeći na pristup koji se temelji na riziku putnika, a ne na pristup od zemlje do zemlje koji se trenutno koristi.

S fokusom na pojedinog putnika, nema opravdanja da se međunarodna putovanja tretiraju drugačije od putovanja unutar EU. Dok je nekoliko država članica već otvorilo putovanja izvan EU-a pod sličnim uvjetima kao unutar EU-a, neke i dalje obeshrabruju nebitna putovanja u bilo koju zemlju koja nije na vrlo ograničenom popisu sigurnih zemalja.

Međunarodna putovanja trebala bi biti omogućena uz iste uvjete kao za putovanja unutar EU: na temelju cijepljenja, oporavka ili negativnog testa na COVID-19; sa zahtjevima karantene i preporukama protiv nebitnih putovanja strogo ograničenim na vrlo visoku učestalost ili varijantna područja zabrinutosti. Na temelju toga putničke i turističke udruge pozivaju države članice da odustanu od korištenja Bijele liste EU.

“Čelnici EU-a moraju se usredotočiti na obnovu međunarodnog zračnog prometa što je brže moguće, nadovezujući se na uspjeh Digitalnog COVID certifikata (DCC). Od svog lansiranja u lipnju 2021., DCC je brzo postao de facto globalni standard, s više od pola milijarde preuzetih certifikata. Pozivamo EU da iskoristi svoj utjecaj i uspjeh DCC-a kako bi ubrzao izvršenje obveza preuzetih tijekom samita G7, na kojem su se članice složile sa skupom zajedničkih standarda za putovanja uključujući interoperabilnost i međusobno prepoznavanje digitalnih aplikacija, zahtjeve za testiranje, prepoznavanje statusa cijepljenja i usporedivih kriterija kada se mogu zahtijevati odgovarajuće mjere”, navodi se u Dokumentu u kojem se naglašava važnost sljedećih elemenata:

 • Države članice trebale bi dodatno ažurirati i uskladiti svoja pravila i ograničenja putovanja. Osobito je potrebno uskladiti popis priznatih cjepiva, trajanje testiranja i cijepljenja, zahtjeve za djecu (kojoj treba omogućiti da se pridržavaju istih primjenjivih pravila kao i odrasli bez obzira na vlastiti status cijepljenja ) kao i o priznavanju mješovitih cijepljenja i dopunskih cjepiva.
 • Zajedno s Europskom komisijom, države članice trebaju raditi na koordiniranom EU COVID planu za putovanja i turizam. To bi uključivalo:
  • Usklađen pristup za ponovno uspostavljanje slobode kretanja, prepoznajući endemsku prirodu COVID-19 i zamjenu složenih semaforskih sustava;
  • Zajednički kriteriji o tome kada treba prestati koristiti obrasce za lociranje putnika (PLF), kao i higijenske standarde u kasnijoj fazi (maske za lice, socijalno distanciranje, itd.);
  • Jednostavna i jasna pravila koja su ista u cijeloj Europi – kako bi se izbjegao splet izlaznih mjera, sličnih onima koje smo vidjeli na početku krize.
 • Sve države članice trebale bi priznati sedam cjepiva koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za međunarodna putovanja, kao što je SAD upravo učinio. Ova je opcija već uključena u samu Uredbu o DCC-u i mogla bi biti temelj za usklađeniji pristup. Certifikacija cjepiva prihvaćena na granici također bi se trebala prihvatiti za ulazak u objekte u odredištu gdje je to potrebno. Ovom mjerom vratila bi se usklađenost unutar schengenskog područja i pojednostavila pravila putovanja za putnike izvan EU-a.
 • Odluke o ekvivalentnosti DCC-a – kako bismo olakšali oporavak međunarodnih putovanja, snažno podržavamo tekući rad Europske komisije u traženju sporazuma s trećim zemljama o međusobnom priznavanju certifikata COVID-19. Podržavamo da DCC postane temelj za globalni standard u digitalnim certifikatima.
 • Digitalizacija postupaka provjere: Ručne provjere DCC -a i PLF -a od strane posade i dalje uzrokuju složenost i duge redove u zračnim lukama i lukama. Situacija bi mogla postati iznimno teška za upravljanje jer se promet stalno oporavlja. Stoga pozivamo nacionalne vlade da podrže digitalizaciju procesa provjere pružanjem jednostavne poruke “u redu za putovanje” kao dio procesa online prijave.
 • Antigenske testove treba sustavno prihvatiti kao alternativu sporijim i skupljim PCR testovima.

Izvor: ETC

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN