Turska ove godine očekuje 50 milijuna dolazaka

Turska će 2019. godinu zaključiti s porastom od 10 posto broja dolazaka turista i prihoda od turizma, izvijestio je provladin list Daily Sabah pozivajući se na turističke stručnjake. Dolasci...

Turska će 2019. godinu zaključiti s porastom od 10 posto broja dolazaka turista i prihoda od turizma, izvijestio je provladin list Daily Sabah pozivajući se na turističke stručnjake.

Dolasci inozemnih turista porasli su za 11,3 posto u prvih pet mjeseci ove godine, u usporedbi s prethodnom, podaci su turskog Ministarstva kulture i turizma. Gotovo 12,8 milijuna inozemnih turista posjetilo je Tursku od siječnja do svibnja ove godine, dok je 2018. ta brojka u istom periodu iznosila 11,5 milijuna.

Još 2016., dolasci inozemnih turista pali su za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu nakon niza bombaških napada i neuspjelog vojnog puča, objašnjavaju iz Ministarstva turizma. Država se od tada pokušava oporaviti od „razornih gubitaka u sektoru“, kako to objašnjavaju turski dužnosnici.

Najveći turski grad Istanbul i grad na južnoj obali Antalya osjetili su značajan porast dolazaka turista u 2019. godini, izvještava Daily Sabah.

Istanbul je u periodu od siječnja do svibnja zabilježio rekordan broj dolazaka turista u zadnjih pet godina. Naime, riječ je o broju od 5,4 milijuna turista, što je porast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Grad je tijekom 2018. godine posjetilo 13,4 milijuna turista.

Antalya, Turska / Foto: Pixabay.com

Mediteranski turistički grad Antalya zabilježila je porast dolazaka od 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema izvještaju turskog lista Hürriyet Daily News, od siječnja do 18. lipnja ove godine 6,91 milijun inozemnih turista stiglo je u zračne luke Antalya i Gazipaşa, odnosno dnevno je zabilježeno oko 86 tisuća dolazaka. Na dan 14. srpnja zabilježen je rekordan broj dolazaka – njih 96.191. Tijekom 2018. godine Antalya je ugostila 12,4 milijuna inozemnih turista, navodi Ministarstvo kulture i turizma.

Ako se ovaj trend nastavi, Antalya će lako ispuniti cilj koji smo postavili za ovu godinu – ugostiti 16 milijuna turista“, izjavio je za Anadolu Agency Ülkay Atmaca, voditelj Udruženja profesionalnih hotelskih menadžera (POYD).

Atmaca je rekao kako je cilj stvaranje održive turističke industrije. „Antalya mora dočekivati 90 tisuća turista dnevno tijekom cijele godine“, objasnio je.

Prihodi od turizma porasli su za 12,3 posto, na 29,5 milijardi dolara, navodi Turski statistički institut (TurkStat), dok podaci Ministarstva kulture i turizma pokazuju kako je u 2018. zabilježen porast od 21,84 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno bilježi 39,5 milijuna turista.

Prema našim projekcijama u Turskoj će doći do porasta od preko 10 posto. Dosadašnji podaci to potvrđuju. Oborit ćemo rekord u 2019. godini. Očekujemo ukupnu brojku od preko 50 milijuna turista diljem zemlje“, izjavio je Osman Ayık, predsjednik Turske hotelijerske federacije (TÜROFED).

Očekuje se da će se prihodi od turizma povećati za 10 posto nakon što su prošle godine gotovo dosegli 30 milijardi dolara, zaključio je Ayık.

Najveći postotak inozemnih turista koji su posjetili Tursku u periodu od siječnja do svibnja ove godine dolazi iz Rusije, odnosni iznosi 31, 1 posto (1,8 milijuna), a slijede ih Nijemci s 9,5 posto (1,2 milijuna) te Bugari sa 7,7 posto (više od 980 tisuća), pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma. „Prošle godine Antalya je ugostila 4,8 milijuna ruskih turista, a predviđamo porast od 5 do 10 posto godišnje. Naš cilj je dočekati više od 5 milijuna ruskih turista“, navodi se u izvješću lista Hürriyet Daily News citirajući Erkana Yağcıa, predsjednika Mediteranskog udruženja turističkih hotelijera.

Izvor: Ahval News; TravelAndy News / Naslovna fotografija: Engin Akyurt from Pexels

Povezane vijesti: