Turska se budi, broj turista u rastu

Broj stranih posjetitelja u Turskoj porastao je po prvi put nakon što je sukob s Rusijom produbio krizu u turističkoj industriji Turske. Službene brojke pokazuju kako su turski prihodi...

Broj stranih posjetitelja u Turskoj porastao je po prvi put nakon što je sukob s Rusijom produbio krizu u turističkoj industriji Turske. Službene brojke pokazuju kako su turski prihodi od turizma porasli za 8,7 posto na 5,41 milijardi dolara u razdoblju od tri mjeseca do kraja lipnja, u usporedbi s istim razdobljem 2016. godine.

Turistički dolasci porasli su 18 posto u odnosu na prethodnu godinu na nešto više od 2 milijuna u travnju, zaustavljajući tako pad koji je započeo još  u kolovozu 2015. Nakon incidenta s Rusijom,tada drugi najveći izvor posjetitelja, odgovorila je zabranom putovanja Turskoj u turizam, prenosi Bloomberg. Očekivani rast procijenio je početkom godine i turoperator Thomas Cook, koji je istaknuo kako se turisti počinju vraćati zemljama s terorizmom Egipat i Turska. „Nakon sporog početka sezone i teške godine 2016. godine, vidimo rane znakove da se kupci počinju vraćati u Tursku i Egipat“ istaknuli su u ožujku iz Thomas Cooka

Turistički oporavak od presudne je važnosti za Tursku, koja se zasniva na deviznom prihodu. Gotovo godinu dana nakon što se Turska ispričala Rusiji zbog zračnog incidenta, podaci o travnju prvi su znak mogućeg zaokreta, kaže Muammer Komurcuoglu, ekonomist tvrtke IS Investment u Istanbulu za Bloomberg. Ako se pozitivan trend nastavi, prihodi od turizma mogu skočiti više nego što se očekivalo ove godine, ističe Komurcuoglu te procjenjuje kako previđa rast od 10 posto.  “To će imati pozitivan utjecaj na jaz i rast rasta tekućih račune“, kazao je. Prema podacima središnje banke, prošlogodišnji bruto prihod od putovanja iznosio je oko 18,7 milijardi dolara.

Izvor: Turkish statistical institute 04/08/2017

Ipak, podaci pokazuju koliko je turizam važan za Tursku i kako je još dalek put do povijesnih prihoda i broja turista prije izbijanja krize. Izuzevši usporedbu iz 2016., broj posjetitelja u travnju i dalje je bio najniži za taj mjesec od 2010. godine.  Broj stranih turista koji su posjetili Tursku u prvih šest mjeseci u 2017. godini povećan je za više od 14 posto u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima Ministarstva turizma Turske, u prvih šest mjeseci Tursku je posjetilo 12,25 milijuna turista. Rusi su činili gotovo 14 posto stranih posjetitelja, a slijede Nijemci oko 10 posto, pa turisti iz Gruzije na gotovo 9 posto.

Pozitivan trend i oporavak tržišta, koji je prvenstveno zasnivan na niskim cijenama, ima svoju visoku cijenu navodi turska udruga turistička hotelijera i udruga investitora. Dok je prosječna hotelska popunjenost porasla na 61,2 posto prošlog mjeseca sa 52,9 posto godinu dana ranije, prosječna dnevna stopa na ključnom tržištu Istanbula pala je sa 111,9 eura na 78,5 eura u istom razdoblju.

Biti će zanimljivo dalje patiti situaciju, pogotovo podvući crtu nakon ljetne turističke sezone, a pogotovo na kraju godine. No jedno je sigurno, Turska se budi i zaustavila je pad i stagnaciju.

Izvor: Turkish statistical institute / Bloomberg / HrTuirzam.hr

 

Povezane vijesti: