TZ Zagrebačke županije predstavila suvenir koji spaja tradiciju, suvremenost i održivost

Održiva dodana vrijednost za svakog gosta Zagrebačke županije.

Autor:  HrTurizam.hr

24. svibnja 2024.

Turistička zajednica Zagrebačke županije ( TZZŽ ) predstavila je jučer suradnju s modnom dizajnericom iz Velike Gorice, Tinom Miličević koja je rezultirala kreiranjem novog suvenira koji savršeno spaja tradiciju i suvremenost. 

Tina Miličević, talentirana 25-godišnja dizajnerica iz Velike Gorice, poznata po svojim jedinstvenim etno kreacijama, predstavila je ručno izrađene naušnice i broševe. Ovi suveniri odišu tradicionalnim motivima te su nastali kroz posebnu tehniku heklanja.

U sklopu predstavljanja, u Parku Plemenite općine turopoljske,  ispred Muzeja Turopolja bili su posebno dekorirani hrastovi radovima Tine Miličević. Ova instalacija u prostoru simbolizira važnost očuvanja prirodnih bogatstava i kulturne baštine koju želimo prenijeti na buduće generacije.

"Osuvremeniti tradiciju i stvoriti novu, održivu dodanu vrijednost za svakog našeg gosta, istovremeno osnažujući žene poduzetnice Zagrebačke županije, cilj je našeg najnovijeg projekta. Kroz ovaj projekt želimo naglasiti detalje koji čine razliku – u modi to je nakit, a u turizmu pitanje održivosti," istaknula je Ivana Alilović.

6g7a1189 large 2

6g7a2997 large

Tina Miličević, dobitnica prve nagrade na Etno reviji 2021. godine, oduševila je prisutne svojom predanošću ručnom tkanju i etno motivima.

"Od malena sam se bavila folklorom i proučavala narodne nošnje koje su me fascinirale svojom raznolikošću, pa sam tako krenula unutar obiteljske tradicije okušavati se u samim tehnikama proizvodnje tekstila među kojima je i ručno tkanje, s toga sam tijekom  obrazovanja  u školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu pronašla  sebe u cijeloj toj priči o tekstilnom stvaralaštvom i umjetnosti, a područje svojih interesa sam nastavila graditi u smjeru modnog dizajnera upisavši Tekstilno-tehnološki fakultet . Tamo sam pokazala da je moguće suvremeno primijeniti sve “starinske” tehnike izrade tekstilija kao što su tkanje, heklanje,štrikanje, sitotisak i sl. Danas u svom malom ateljeu nastojim kreirati osuvremenjene modne dodatke i odjeću koji njeguju tradiciju i ne dozvoljavaju da se zaboravi ono što nam ostaje u nasljeđu od naših baka, pa je tako nastala i ova kolekcija nakita inspiriran  miljeićima/tabletićima koji su nekad bili neizostavan dio kućanstva." izjavila je Tina.

Turistička zajednica Zagrebačke županije ponosna je što će svaki turist moći ponijeti dio kulture i tradicije u obliku ovih predivnih suvenira, čuvajući uspomenu na ovaj kraj.

6g7a0816

Zanimljivo, u Parku Plemenite općine turopoljske predstavljena je nova i inovativna turistička instalacija, koja naglašava važnost zaštite prirodnih bogatstava i očuvanja tradicije. Instalacija obuhvaća rasvjetu i uređenje stabala, pružajući jedinstveni doživljaj posjetiteljima dodatno obogaćujući ovaj prostor.

Instalaciju je kreirala dizajnerica Tina Miličević s kojom je ostvarena i suradnja na novom suveniru Turističke zajednice Zagrebačke županije - naušnicama i brošu nastalih tradicionalnom tehnikom tkanja.

New project 61
Foto: Josip Škof / Izvor: TZ Zagrebačka županija
445713315 919333760205423 8448585497807354702 n 2
Foto: Josip Škof / Izvor: TZ Zagrebačka županija

Foto: TZ Zagrebačka županija

Autor:  HrTurizam.hr

24. svibnja 2024.