TZ Zagrebačke županije prva turistička zajednica u Hrvatskoj koja se priključila izazovu AI Challenge

Umjetna inteligencija postaje sve važniji čimbenik u pametnom upravljanju svim aspektima života i poslovanja, a posebno se takvim pokazala i u turizmu. Umjetna inteligencija je zauzela vrlo važno mjesto...

Umjetna inteligencija postaje sve važniji čimbenik u pametnom upravljanju svim aspektima života i poslovanja, a posebno se takvim pokazala i u turizmu.

Umjetna inteligencija je zauzela vrlo važno mjesto za postizanje pametnog, održivog i odgovornog turizma – omogućuje visoku razinu sposobnosti brzog, agilnog i personaliziranog odgovora na potrebe turista, lokalnih dionika i očuvanja okoliša, ali i poboljšanje blagostanja te transformiranje društva na bolje u sljedećim desetljećima. 

Upravo je zato ključno educirati se o prednostima, mogućnostima i izazovima umjetne inteligencije te ovladati vještinama primjene umjetne inteligencije, o čemu Turistička zajednica Zagrebačke županije preporuča više naučiti na tečaju Elements of AI – besplatnom online tečaju o osnovama umjetne inteligencije, za koji nije potrebno znati ništa o višoj matematici ili programiranju. 

Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije prepoznala je ključnu važnost primjene umjetne inteligencije u svim aspektima života, poslovanja i turizma te je prva turistička zajednica u Hrvatskoj koja se priključila izazovu AI Challenge u organizaciji CroAI, Agencije 404 i Sveučilišta u Zagrebu te Reaktora i Sveučilišta u Helsinkiju.

Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji, a Turistička zajednica Zagrebačke županije ovim putem poziva sve da se pridruže izazovu #AIChallenge i zakorače zajedno u budućnost turizma – na pametan, održiv i odgovoran način.

Baza je edukacija te se moramo se prilagoditi novih tehnologijama i trendovima. Shvaćamo koliko je važno biti u novom trendu, stalno se educirati i ono najvažnije pripremiti za novo programsko razdoblje i financijsku perspektivu 2021. – 2027. te biti spremni na oporavak turizma koji će biti fokusiran na održivi razvoj i digitalizaciju turizma“, istaknula je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Naime, Europski proračun standardno se planira na sedam godina kako bi se osiguralo i sustavno pratilo financiranje europskih politika i uredno kretanje rashoda članica Europske unije. Sukladno tome, novo programsko razdoblje 2021. do 2027., osim što je za glavni cilj imalo izraditi novi strateški plan i smjernice razvoja Europske unije, u svoj je program moralo uvrstiti i mjere suočavanja s gospodarskim i zdravstvenim posljedicama pandemije koronavirusa.

Komisija za sljedeći dugoročni proračun tradicionalno predlaže modernizaciju glavne ulagačke politike Europske unije, kohezijske politike, te stavlja veliki naglasak na ulaganje u prirodne resurse i okoliš. Uz digitalizaciju, inovacije i zelenu politiku, po izbijanju pandemije bolesti COVID-19, vodstvo Europske unije odlučilo je, također, uložiti dodatna sredstva za otpornost i oporavak gospodarstava zemalja članica.

Uključite se i prihvatite AI Challenge.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN