U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pametno potiču otvaranje kuća za odmor

21. rujna 2022.

Na vječito pitanje što je prije: kokoš ili jaje?, ili kako pokrenuti turistički razvoj u regiji gdje još nema veći broj turista, a time i investicija, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ciljano i strateški sufinanciraju i potiču turistički razvoj. Što je odličan primjer kako pokrenuti razvoj turizma. To je i uloga Županije, koja nema imperativ zarade nego ciljanim i strateškim sufinanciranjem potiče razvoj , u ovom slučaju turizma. 

Županija i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije uručili su ugovore u vrijednosti 500 tisuća kuna za unaprjeđenje ponude u kućama za odmor. Ova bespovratna sredstva dobilo je 25 vlasnika registriranih kuća za odmor, temeljem ranijeg Javnog poziva za podizanje kvalitete pružatelja usluga smještaja na području županije u 2022. godini.

Sredstva su zajedno osigurale Hrvatska turistička zajednica, TZ Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-bilogorska županija, a financiralo se do maksimalno 50 posto iznosa investicije.

"Ovo je bio prvi javni poziv takve vrste, no plan nam je provoditi ovakve mjere u kontinuitetu, pa se slični javni pozivi planiraju i u idućih nekoliko godina, a iznosi bespovratnih sredstava u budućnosti bi trebali biti i veći. Cilj ove mjere je poboljšanje kvalitete postojećih smještaja, njihovim opremanjem wellness sadržajima, ali i unaprjeđenjem njihove energetske učinkovitosti instalacijom solarnih panela i elektrana”, komentirao je Marcel Medak, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske žpanije.  

30d29bb4 1b2a 4785 af78 0e4c0b2948d2

Svečanost uručivanja ugovora održana je u vili Klara u Staroj Ploščici koju je početkom godine registrirala mlada obitelj Šonjić, a u lipnju su primili prve goste, uglavnom strane. Do kraja kolovoza ovaj je smještajni objekt ostvario 170 noćenja, na čemu im je čestitao i župan Marko Marušić.

"Drago mi je da su korisnici prepoznali ovu aktivnost kao dobru. Ovo doživljavam i kao demografsku mjeru jer ako postoji interes za ulaganje, velika je vjerojatnost da će se cijela obitelj baviti turizmom, da će uvezati u tu priču ponudu lokalnih OPG-ova. Uz to, dolazak brze ceste do Bjelovara i njezin nastavak prema Virovitici učinit će ovo područje dostupnijim velikom zagrebačkom tržištu, ali i inozemnim posjetiteljima koji su ovog ljeta uživali na našem području u miru i prekrasnoj prirodi" istaknuo je župan Marušić.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je tridesetak kuća za odmor u kategorijama od 3 do 5 zvjezdica, a u privatnom smještaju se broji oko 600 kreveta.

Bespovratna sredstva ukupne vrijednosti od 500 000 kuna dobilo je 25 vlasnika registriranih kuća za odmor, a u svrhu podizanje kvalitete smještaja.

Turistički podaci za prvih 8 mjeseci za Bjelovarsko-bilogorsku županiju jako dobri. Prema riječima direktora Turističke zajednice BBŽ Marcela Medaka ostvarena su 16.872 dolaska, što je 39 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kao i 60.936 noćenja, odnosno 13 posto više nego u prvih osam mjeseci 2021. godine.

"Za ovaj je Javni poziv bio veliki interes i smatramo da je mjera dobro pogođena. Izvjesno je da ćemo ovim i sličnim mjerama postići kumulativni efekt, na dobrobit svih, a kvalitetu turističke ponude Bjelovarsko-bilogorske županije nastaviti dizati na sve višu razinu”, zaključio je Medak.  

Bez ovakvih ciljanih poticaja vjerojatno nikada ne bi došlo do tolike ekspanzije kuća za odmor, a kroz par godina, pedesetak kuća za odmor već je veliki resurs. Pogotovo u regiji gdje nema puno hotelskog smještaja. 

Naslovna fotografija: TZ Bjelovarsko-bilogorske županije

21. rujna 2022.