U Ilok stiglo deset medalja s Decantera

Buhačeva Graševina Šuma 2019. izborna berba bobica na ovogodišnjem Decanteru osvojila je srebrnu medalju i s 93 boda jedno je od dva najbolja ocijenjena vina kontinentalne Hrvatske. Ovoj vinariji...

Buhačeva Graševina Šuma 2019. izborna berba bobica na ovogodišnjem Decanteru osvojila je srebrnu medalju i s 93 boda jedno je od dva najbolja ocijenjena vina kontinentalne Hrvatske. Ovoj vinariji stigla su još dva odličja iz Londona: srebro za odličnu Graševinu Liska iz 2020. i bronca za moćan Merlot Liska iz 2017. 

Buhačeve medalje nisu iznenađenje za vinoljupce i poznavatelje hrvatske vinske scene. U njegovim podrumima u Iloku krije se sjajna vinska priča, podjednako intrigiraju i zavode njegova bijela i crna vina, a odnos cijene i kvalitete nigdje u Hrvatskoj nije bolji. Kao i ostalom u svim vinarijama Srijemskog vinogorja. 

Ilok je od pamtivijeka vinski kraj! Samo ove godine u Ilok je stiglo deset Decanterovih odličja – uz Buhačeva tri tu su i brončane medalje za Graševinu 2020. Vinarije Dragun, ali i za Chardonnay 2020., Pinot bijeli 2020., Rose Frankovku 2020., Graševinu 2020. Iločkih podruma i srebro za Éclat Cabernet Sauvignon 2018. vinarije Vinolog.

Ilok je jedna od najatraktivnijih vinskih destinacija s dvadesetak vinarija. Vinogradi na padinama Fruške gore spuštaju se prema Dunavu i kreiraju najljepše pejzaže. Nema bolje preporuke za posjet vinskom kraju od Decanterovih medalja.

Ilok ima puno toga za ponuditi, a pogotovo fenomenalnih jedinstvenih i autentičnih priča

Foto: Danijel Soldo

Stari Podrum vinarije Iločki podrumi iz 1450. prvi je podrum građen u svrhu proizvodnje i čuvanja vina u ovom dijelu Europe i svijeta. Također, Iločki podrumi Traminac vrhunski služeni je na proslavi krunidbe kraljice Elizabete II.

Kroz povijest pa sve do danas, Traminci i Graševine s pečatom izvornosti Iločkih podruma, najnagrađivanija su vina Hrvatske, čija je originalnost i elegancija potvrđena platinom, zlatom, srebrom i broncom najutjecajnijih međunarodnih vinskih autoriteta.

S dvadesetak vinarija na vinskoj cesti danas je Ilok nezaobilazna destinacija za sve vinoljupce koji neće propustiti obilazak Starog podruma i posjet Principovcu, nekadašnjem ladanjskom imanju Odescalchijevih u srcu vinograda. Zanimljivo, kneževska obitelj Odescalchi u svojim Starim podrumima u Iloku čak 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila je vino u posebne pakovine. Na taj način štitila je reputaciju od preprodavača koji su ga miješali s vodom ili vinom lošije kvalitete.  

Bogata kulturna ponuda

S Vukovarom i Vučedolom, Ilok je nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti koja se 2016. i 2017. dodjeljivala na temu kulturnog turizma.

Iločke zidine, obnovljeni dvorac Odescalchi u kojem je danas Muzej grada Iloka, nedavno otvoreni Interpretacijski centar – Ilok vrata Hrvatske u Kuriji Brnjaković, crkva i samostan sv. Ivana Kapistrana, Stari podrumi iz 15. i 18. stoljeća, osmanlijski spomenici – turbe i hamam iz vremena Sulejmana Veličanstvenog dio su kulturne ponude Iloka.

Ilok ima jednog sveca 

Hotel Dunav / Foto: Siniša Uštulica

Ivan Kapistran nije rođen u  Iloku, u ovom gradu proveo je samo nekoliko mjeseci života, tu je i umro 23. listopada 1465., no Iločani ga posebno vole i štuju. Rođen je u Capistranu u Italiji, bio je briljantan student prava, gradski sudac, čak i upravitelj grada. Zaredio se 1415. na blagdan sv. Franje, a dvije godine kasnije postao je svećenik i sjajan pučki propovjednik.

Proputovao je većinu tadašnjih zemalja u Europi, a u Ilok ga je pozvao Nikola Iločki pod čijim je vodstvom zaustavljena osmanlijska vojska pored Beograda. Legenda kaže da je uoči te bitke Ivan Kapistran ugledao vatrenu strijelu na nebu i tog je trenutka znao da će malobrojna kršćanska vojska pobijediti Osmanlije. Nakon smrti pokopan je u iločkoj crkvi koja danas nosi njegovo ime, no njegove relikvije su nestale 1526. i nikada nisu pronađene. 

Prva Michelinova preporuka u čitavoj Slavoniji i Srijemu

Za kraj, terasa hotela Dunav s Michelinovom preporukom s pogledom na rijeku Dunav, inače prva Michelinova preporuka u čitavoj Slavoniji i Srijemu, i njihovi čuveni fiš bez kosti koji je prvi puta poslužen upravo u ovom hotelu. Iako ga sada možete dobiti i u drugim dijelovima Srijema i Slavonije, originalan recept strogo je čuvana tajna.

Više nego zanimljiva turistička ponuda, zar ne? Puno motiva za dolazak. Agencije što kažete?

I još jedna zanimljivost – Ilok kao i cijela destinacija otvorena je tijekom cijele godine.

Naslovna fotografija: Danijel Soldo


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN