U izradi novi Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i povezanim djelatnostima

Na danas održanom 22. Kongresu hotelijera, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako  je jučer predstavljen novi paket mjera vrijedan 2,1 milijardi kuna, kojim se nastoji pomoći...

Na danas održanom 22. Kongresu hotelijera, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako  je jučer predstavljen novi paket mjera vrijedan 2,1 milijardi kuna, kojim se nastoji pomoći poduzetnicima i očuvati radna mjesta te kako su pokrenuli aktivnost izrade novog Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i povezanim djelatnostima

Svjesni smo izazova s kojima se susreće sektor turizma. U cilju dodatne pomoći i Vašem poslovanju pokrenuli smo aktivnost izrade novog Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i povezanim djelatnostima, koji ćemo uskoro uputiti na odobrenje Europskoj komisiji, potom na usvajanje Vladi Republike Hrvatske“, poručila je Brnjac u svojem govoru te pojasnila kako je cilj ovog Programa, inicijalno procijenjenog na 1,5 milijardi kuna, garancijskim shemama i subvencijom kamate pružiti financijsku podršku poduzetnicima s naglaskom na mjere osiguranja likvidnosti i omogućavanja lakšeg pristupa financiranju, a sve kako bi se stvorili uvjeti za brži oporavak od trenutne krize.

Više detalja oko Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i povezanim djelatnostima saznat će se uskoro, kada će isti biti predstavljen na usvajanje Vladi RH.

Ministrica Brnjac u svom je uvodnom obraćanju istaknula kako je Ministarstvo turizma i sporta započelo pripremu desetogodišnje Strategije razvoja održivog turizma, vodeći posebno računa o načelima održivog razvoja, a kroz sedmogodišnji Nacionalni plan osigurat će se detaljna razrada mjera, aktivnosti, očekivanih rezultata i projekata kao i potrebnih analitičkih podloga za kvalitetnije pozicioniranje turizma u proračunu EU za razdoblje od 2021. – 2027. godine.
 
Proces izrade ovih strateških dokumenata jednako je važan kao i njihovo konačno usvajanje. Važno je da svi vi, ako i ostali dionici u turizmu, budete uključeni u sve faze izrade. S tim ciljem predvidjeli smo inkluzivan i transparentan proces. Od velike je važnosti da zajedno odlučimo kakav turizam možemo i trebamo razvijati te da zajednički postavimo ciljeve koje trebamo ostvariti. Jedino tako možemo imati primjenjivu Strategiju za predstojeće razdoblje u kojoj ćemo pronaći rješenja za izazove koji nam se nameću, ali i rješenja za put naprijed u turizmu nakon COVID krize“, poručila je Brnjac.

Nove Vladine mjere vrijedne 2,1 milijardu kuna – za očuvanje radnih mjesta, pokrivanje fiksnih troškova i Covid-kredite

Na jučerašnjoj 25. sjednici Vlade najavljene su nove mjere pomoći gospodarstvu. Naime,  nastavit će se s mjerom za očuvanje radnih mjesta, pokrit će se dio ili svi fiksni troškovi tijekom obustave rada za sektore koji su sada pogođeni novim mjerama, ukoliko imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu te je u suradnji s agencijom HAMAG BICRO, pripremljen novi paket tzv. covid-kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Foto: Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN