Uskoro potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj

Autor:  HrTurizam.hr

10. travnja 2024.

Premijer Andrej Plenković najavio je da u petak u Hrvatsku stiže glavni tajnik Svjetske turističke organizacije, Zurab Pololikashvili, koji će s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac potpisati Memorandum o razumijevanju o osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj.

"Želim podcrtati kako je ovaj sporazum nastao kao plod i te kako dobro prihvaćenog Zakona o turizmu kojeg je Hrvatska donijela i pripremila i koji je u okviru Svjetske turističke organizacije odlično prihvaćen i u smjeru održivih politika u turizmu, smjernica za razvoj, za prijenos znanja, upravljanja turizmom i destinacijama", kazao je premijer.

/// Istraživanje: Prilikom planiranja putovanja, za 7 od 10 putnika održivost ima veliki značaj

Rekao je i kako je agencija Fitch potvrdila kreditni rejting Hrvatske 'BBB+' uz pozitivne izglede što je najviši rejting ikada.

"To je potvrda kvalitetnog kriznog upravljanja, odgovornog vođenja javnih financija, ostvarivanja snažnog gospodarskog rasta koji je dodatno nastavak na ostvareni cilj članstva u europodručju i europskom stabilizacijskom mehanizmu, šengenskom prostoru", poručio je.

Najavio je i da će Vlada u ponedjeljak zaprimiti uplatu četvrte rate iz NPOO-a vrijednu 162 milijuna eura te istodobno uputiti zahtjev Europskoj komisiji za isplatu iduće rate u iznosu 822 milijuna eura.

/// Istraživanje: Turističke kompanije očekuju dobru sezonu i rast prihoda

"Hrvatska je u prošloj godini imala rast BDP-a od 2,8 posto, pet puta veći od prosjeka EU", ustvrdio je premijer na poslovnom forumu 'Migracije - tržište rada - administracija' koji je u Zagrebu organizirala udruga bosanskohercegovačkih Hrvata 'Prsten'.

Dodao je da se to osjetilo u turizmu, u uslužnim djelatnostima, u ugostiteljstvu, prometu, svemu što je vezano uz turizam u mjeri u kojoj smo 2023. godine došli po broju dolazaka i noćenja na razinu rekordne 2019.

/// Jadranska Hrvatska u trećem kvartalu 2023. ostvarila najveći broj internetskih rezervacija u EU

Prihod od turizma narastao je do 80 posto u samo 8 godina, što zahtijeva kvalitetnu uslugu i dovoljno radnika za sve dužu turističku sezonu, poručio je.

"Zato moramo imati dovoljno radne snage. Tu radnu snagu više ne možemo tradicionalno osigurati na našem tržištu rada, primjerice našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine ili drugih država jugoistoka Europe, već moramo posegnuti puno šire", rekao je.

/// Goranka Tuhtan: Radnike treba adekvatno platiti kako uskoro ne bismo kruh i kavu tražili na engleskom jeziku

U javnoj raspravi je zakon o strancima koji će regulirati strukturirati dolazak ljudi sa potrebnom kvalifikacijom u Hrvatskoj i popuniti ona radna mjesta za koja kod nas nema više dovoljno ljudi, s obzirom na gospodarski rast i potražnju, poručio je premijer na forumu.

/// Budućnost popularnih odredišta ovisi o sinergiji stanovnika i politike u ostvarivanju održivosti

Foto: Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski

Autor:  HrTurizam.hr

10. travnja 2024.