U Pleternici predstavljen projekt Muzeja bećarca kao interpretacijskog centra

Prošli je tjedan u dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici predstavljen budući Muzej bećarca. Predstavljanje je koncipirano tako da se posjetiteljima prezentirao dio po dio projekta, a nakon...

Prošli je tjedan u dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici predstavljen budući Muzej bećarca.

Predstavljanje je koncipirano tako da se posjetiteljima prezentirao dio po dio projekta, a nakon svake prezentacije popunjavao se obrazac u koji su se unosile primjedbe i prijedlozi. Događanje je organizirao Grad Pleternica i tvrtka Muza iz Zagreba koja se bavi savjetovanjem i upravljanjem u kulturi i turizmu, prenosi Požeški vodič.

Dragana Lucija Ratković Aydemir, osnivačica i direktorica tvrtke Muza, objašnjava kako će budući Muzej bećarca biti pravi suvremeni muzej koji će koristiti sve najnovije muzeološke tehnike čime će jedna tradicionalna baštinska kultura biti ispričana na suvremen način. „Bit će u muzeju i narodnih nošnji i drugih predmeta, jer je to vrlo važno, ali koristit ćemo i druge metode da bismo te predmete kontekstualizirali. Kao prvo, ovdje se ne radi o muzeju narodnih nošnji nego se radi o muzeju bećarca. A bećarac se izvodi. Znači, mi se moramo domisliti na koji način će bećarac cijelo vrijeme biti u fokusu ali ćemo onda, naravno pričati i o drugim antropološkim, etnografskim, povijesnim fenomenima koji se vežu uz bećarac“, objasnila je Ratković Aydemir te nadodala kako na projektu radi veliki tim.

Muzej bećarca, a ujedno i interpretacijski centar, nalazit će se u samom srcu Pleternice – na Trgu bećarca. U sklopu muzeja bit će i suvenirnica te kafić, a sam muzej bit će koncipiran na dvije etaže. Prvu građani mogu vidjeti već i sada prolazeći kroz prolaz ispod tribina koje se nalaze na Trgu bećarca, a drugi, glavi dio muzeja, nalazit će se u podrumskom prostoru ispod tribina. Ukupna površina muzeja bit će 1.400 četvornih metara. Neki od sadržaja muzeja koji su se mogli vidjeti na predstavljanju su Mala kuća graševine te izložbena cjelina Bećarski kalendar.

Foto: Grad Pleternica

Muzej bećarca je koncipiran tako da kad ulazite imate prostor gdje ćete kupiti ulaznicu, gdje ćete dobiti osnovne informacije, uzeti slušalice ili ćete angažirati pratitelja koji će voditi grupu kroz muzej. Muzej ćete moći proći u grupi ili samostalno. Zamišljen je tako da se u njemu upoznaje i s baštinom bećarca, da se upoznajete tko je bećar a tko bećaruša, da se prezentira bećarac kroz život čovjeka od kolijevke pa kroz cijeli život i dalje, bećarac se veže i u kontekst svjetske baštine jer to nije napjev koji se samo veža uz Pleternicu, to je napjev koji se pjeva i u cijeloj Slavoniji, u Baranji, čak dijelovima Vojvodine i Mađarske. Muzej bećarca neće biti ono što se može čuti u razgovoru s građanima, razni izlošci iza stakla, već će to biti prezentacija baštine sa svim suvremenim tehnikama: i glazbom, i videom, i vizualnim zapisima, pa ćete čak u nekim momentima imati osjećaj da trčite kroz žitna polja. Vjerujem da ćemo vrata muzeja otvoriti najkasnije kroz godinu ili godinu i pol“, izjavila je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Bećarac se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine, a Muzej bećarca dio je velikog projekta čiji je nositelj Grad Pakrac s Gradom Pleternicom kao jednim od partnera.

Ukupna vrijednost projekta je oko 65 milijuna kuna a na pleternički dio otpada 30 milijuna kuna s kojima ćemo mi pokriti troškove završetka unutarnjih radova, sada je to u rohbau fazi, troškove opremanja muzeja i plaće radnika koji će raditi u muzeju do sredine 2023 .godine. Do tada bi muzej trebao ‘ojačati’, dobro ćemo ga ispromovirati na nacionalnoj razini, kako bi se najvećim dijelom mogao financirati sam od programa koje će raditi, a vrlo malim dijelom iz proračuna grada“, objasnila je Jozić te, za portal Gradonačelnik.hr, te zaključila kako će muzej u Pleternicu dovesti turiste i posjetitelje, a svi znamo kako turizam djeluje na sredinu, raste broj smještajnih objekata, uslužnih obrta i poduzeća.

Tako će Pleternica uz Trg bećarca, imati i Muzej bećarca.

Izvor / foto: Požeški vodič; Gradonačelnik.hr

POVEZANE VIJESTi:

VAŽNOST INTERPRETACIJE BAŠTINE – PRIČA O KULTURNOJ RUTI BEĆARCA I GANGE

 

Povezane vijesti: