U ponedjeljak na snagu stupaju epidemiološke mjere za regiju Jadran. Donosimo popis svih mjera

U ponedjeljak, 26. srpnja na snagu stupaju nužne epidemiološke mjere za područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije te Grada Novalje, Grada Senja i Općine Karlobag. Nužne...

U ponedjeljak, 26. srpnja na snagu stupaju nužne epidemiološke mjere za područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije te Grada Novalje, Grada Senja i Općine Karlobag.

Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 15. kolovoza.

S obzirom na epidemiološku situaciju i povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, uvode se nužne epidemiološke mjere kao što su:

  • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom i neće sudjelovati više od 1.000 osoba, a za isto su i nadležni stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave i nadležni županijski stožer dali suglasnost*;
  • javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mog trajati najdulje do 24:00 sata;
  • održavanje privatnih svečanosti i okupljanja svih vrsta (uključujući i svadbene svečanosti) u ugostiteljskim i drugim objektima dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ako na svečanosti nije prisutno više od 15 osoba;
  • ograničavanje broja gostiju koji mogu istovremeno biti u ugostiteljskim objektima iz kategorije „Barovi“, kojima je odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom se uvode nužne epidemiološke mjere kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja dopušten rad, na najviše 1.000 gostiju;
  • sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi, koji se održavaju na otvorenom prostoru, mogu se održavati samo ako dobiju suglasnost lokalnog i županijskog stožera*;
  • sportska natjecanja uz prisustvo gledatelja mogu se organizirati samo ako svi gledatelji i tehničko i organizacijsko osoblje koje je prisutno na natjecanju posjeduju EU digitalne COVID potvrde.

Podsjetimo, EU digitalne COVID potvrde po novom vrijede 270 dana. Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev, javili su danas iz Agencije za komercijalnu djelatnost( AKD ). Više u prilogu.

/ / / EU digitalne COVID potvrde od danas vrijede 270 dana

*Organizatori javnih događanja i okupljanja te organizatori održavanja sajmova i drugih gospodarskih priredbi obvezni su, najkasnije 7 dana prije održavanja, obavijestiti o namjeri organizacije takvog okupljanja ili održavanja sajma, odnosno drugog oblika gospodarske priredbe s naznakom mjesta i vremena održavanja te očekivanog broja prisutnih osoba, dostaviti stožeru jedinice lokalne samouprave na čijem području će se takvo javno događanje ili okupljanje, odnosno održavanje sajma ili drugog oblika gospodarske priredbe održati te zatražiti prethodnu suglasnost za održavanje.

Nadležni stožer jedinice lokalne samouprave obvezan je odluku o davanju ili odluku o uskrati donijeti u roku od 2 dana od zaprimanja zahtjeva te istu, zajedno za zahtjevom za izdavanje suglasnosti, dostaviti županijskom stožeru.

Županijsku stožer obvezan je odluku o davanju ili odluku o uskrati suglasnosti donijeti u roku od 2 dana te svoju odluku, ako na zahtjev odgovara isto kao stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave, dostaviti stožeru civilne zaštite jedinice lokalne samouprave.

Što ako jedan od nadležnih stožera da suglasnost, a drugi ju uskrati?

Ako za javno događanje ili okupljanje, odnosno za održavanje sajma ili drugog oblika gospodarske priredbe jedan od nadležnih stožera da suglasnost, a drugi ju uskrati, županijski stožer je obvezan svoju odluku i odluku lokalnog stožera dostaviti Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, koji donosi konačnu odluku o davanju ili odluku o uskrati suglasnosti za održavanje javnog događanja ili okupljanja, odnosno održavanje sajma ili drugog oblika gospodarske priredbe.

Iznimno od zabrana i ograničenja iz ove Odluke, mogu se dopustiti i javna događanja ili okupljanja s više od 1.000 osoba, ako za takvo javno događanje ili okupljanje Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske da suglasnost.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske suglasnost može dati ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • organizator zatraži, a županijski zavod za javno zdravstvo izradi epidemiološki okvir za odvijanje javnog događanja ili okupljanja
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozitivno ocijeni epidemiološki okvir te predloži Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske davanje suglasnosti na održavanje javnog događanja ili okupljanja.

Obvezuju se županijski stožeri civilne zaštite da, odmah nakon primitka obavijesti o održavanju profesionalne umjetničke izvedbe, programa ili manifestacije čije održavanje je dopušteno ili sportskog natjecanja uz prisustvo gledatelja, provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje propisani ovom Odlukom ili Odlukom kojom su uvedene nužne epidemiološke mjere kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

Ako nisu ispunjeni uvjeti, županijski stožer je obvezan odmah o tome obavijestiti organizatora i upozoriti ga kako se profesionalna umjetnička izvedba, program ili manifestacija, odnosno sportsko natjecanje uz prisustvo gledatelja ne mogu održati ako se ne ispune propisani uvjeti.

Održavanje profesionalne umjetničke izvedbe, programa ili manifestacije, odnosno sportskog natjecanja uz prisustvo gledatelja nije dopušteno ako se ne ispune propisani uvjeti.

Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 15. kolovoza.

191 novi slučaj u protekla 24 sata, utrošeno 16.712 doza cjepiva 

U protekla 24 sata zabilježen je 191 novi slučaj pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.013. Među njima je 121 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 135 osoba, a testirano je njih 6.118. 

Zaključno s 23. srpnja utrošeno je 2.997.335 doza cjepiva, a cijepljeno je je 39,9% ukupnog stanovništva, odnosno 47,9% odraslog stanovništva.

Do jučer, 1.617.306 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.423.795 osoba (1.380.029 osoba cijepljenih s dvije doze te 43.766 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 42,27 % odraslog stanovništva.

Foto:  Patricia Jekki on Unsplash / Ilustracija: HrTurizam.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN