U Rijeci predstavljen novi pravilnik o ronjenju na hrvatskoj obali

Ovaj tjedan na dnevnom redu sjednice Strukovne skupine podvodnih aktivnosti Hrvatske gospodarske komore bio je „Pravilnik o postupku i načinu izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim...

Ovaj tjedan na dnevnom redu sjednice Strukovne skupine podvodnih aktivnosti Hrvatske gospodarske komore bio je „Pravilnik o postupku i načinu izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske u područjima gdje se nalaze kulturna dobra“, prenosi Novi list.

Ferdinand Hitrec, predsjednik Sekcije ronilačkog turizma HGK Županijske komore Rijeka, pojasnio je kako se novi Pravilnik tiče svih subjekata koji sudjeluju u ronjenju – onih profesionalnijih, ali i onih manje profesionalnih. Upravo iz tih razloga se novim zakonskim propisima planira uvesti više reda i povećati sigurnost.

Naše nadzorne službe su vrlo dobre, od kapetanije do inspekcija, a oni će sada imati i kvalitetne instrumente nadzora. Naime, uvodi se elektronski dnevnik ronjenja, dakle ne više papirnati, te će organizatori ronjenja bilo klubovi, bilo centri, ispisati taj dnevnik u elektronskom formatu. On će doći direktno na ruke kapetanije i policije i te službe, kada izađu na more, već će imati informaciju na kojoj se poziciji nalazi koji brod, s koliko ronilaca… Dakle, sa svim potrebnim podacima. Samim time, ako zateknu ronioce koji nisu registrirani, automatski idu u kontrolu“, izjavio je Hitrec te nastavio. „Dakle, novim se Pravilnikom ustvari u konačnici postiže veća sigurnost svih. Kada netko nastrada na moru, bez obzira registriran ili ne, diže se cijela ekipa spasioca i službi koje će pomoći unesrećenom. Sve to i košta, nemaju ni osiguranje, no ono što je još gore, često se ni ne zna točno gdje se unesrećeni na moru nalazi. S novom regulativom također nitko neće moći dobiti dnevnik ronjenja ako on nije pravna ili fizička osoba koja mora imati preduvjete da bi to uopće mogla raditi.

Također, izjavio je kako sezona ronjenja traje cijelu godinu, a tijekom ljetnih mjeseci često ima najmanje organiziranih grupa ronilaca. Suha odijela i razvoj tehnika ronjenja doprinijeli su mogućnosti ronjenja kroz cijelu godinu.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Irena Peršić Živadinov, na sjednici je predstavila i mogućnost brendiranja ronilačke ponude kroz brend „Kvarner diving“ i „Kvarner diving plus“. Kako bi se dobila jedna od te dvije markice, gledat će se položaj centra, opremljenost, razdoblje rada, dodatna ponuda, smještaj ronilaca i slično. Dobivanje markice znači i uključenje u brošuru, promociju na web stranici, sajmove i slično. Do sada, interes je pokazalo dvanaest ronilačkih centara. „Naravno, već radimo s ronilačkim centrima na promocijama, bili smo na specijaliziranim sajmovima i slično, a Kvarner ima itekako velik potencijal u ronilačkom turizmu“, zaključila je Peršić Živadinov.

Uz novi Pravilnik, Ministarstvo kulture objavilo je i „Natječaj za izdavanje dopuštenja za ronjenje na zaštićenim područjima – zonama za 2019. – 2023.

Pravilnik u svojoj cijelosti možete pronaći OVDJE.

Izvor: Novi list; Ministarstvo kulture; Narodne novine

POVEZANE VIJESTI:

PREDSTAVITE BESPLATNO SVOJ RONILAČKI CENTAR NA GLAVNOJ WEB STRANICI NAŠEG TURIZMA – CROATIA.HR

HRVATSKA DOBIVA NOVU JEDINSTVENU ATRAKCIJU – PRVI KRIŽNI PUT POD MOREM NA SVIJETU

Vijesti: