U Rijeci, Splitu i Dubrovniku kruzeri ispuštaju gotovo 190 puta više kilograma sumporovog oksida od automobila

Istraživanje koje je provela udruga Transport & Environment svjedoči onečišćenju zraka u europskim odredištima u kojima pristaju brodovi za kružna putovanja. Rezultati pokazuju kako su samo dva luksuzna kruzerska...

Istraživanje koje je provela udruga Transport & Environment svjedoči onečišćenju zraka u europskim odredištima u kojima pristaju brodovi za kružna putovanja.

Rezultati pokazuju kako su samo dva luksuzna kruzerska brenda Carnival Corporation i PLC u 2017. godini emitirali čak 10 puta više sumpornog oksida, koji je uzročnik mnogih bolesti, od svih 260+ milijuna automobila u Europi. Španjolska, Italija, Grčka, Francuska i Norveška su najizloženije onečišćenju zraka uzrokovanog kruzerskim linijama.

Analiza također otkriva kako je u kontrolnim područjima emisija sumporovog oksida (SECA), gdje je propisan najstroži standard za količinu sumpora u gorivu, onečišćenje zraka zabrinjavajuće. Danske obale su, na primjer, u potpunosti pokrivene SECA-om, no kruzeri su u 2017. godini emitirali čak 18 puta više sumporovog oksida u odnosu na 2,5 milijuna automobila. Odraz je to učinkovitosti direktive o kvaliteti goriva za cestovni prijevoz i neuspjeha u provedbi jednakih standarda u morskom prijevozu.

Istraživanje je obuhvatilo 203 kruzera, a podaci, poput koordinata i brzine, su dobiveni prema sustavu automatske identifikacije broda (AIS) prema čemu je procijenjena potrošnja goriva i pripadajuće emisije štetnih stvari u zrak.

U istraživanju su se našle i tri Hrvatske luke, Rijeka, Dubrovnik (Gruž) i Split, koje su zauzele 16., 32. i 42. mjesto na ljestvici od 50 najzagađenijih europskih luka.

U 2017. godini u Rijeku je uplovljavalo devet kruzera koji su na vezu proveli 5.908 minuta te u tom vremenu u zrak emitirali 10.169 kilograma sumporovog oksida. S druge strane, 67.792 registrirana vozila na riječkom području ispustili su u istoj godini 826 kilograma sumporovog oksida.

U Dubrovniku je tijekom 2017. godine uplovilo četrdeset kruzera koji su na odredištu proveli 2.791 sat te ispustili 6.344 kilograma sumporovog oksida. Za usporedbu, na dubrovačkom području nalazi se 27.173 vozila koji su ispustili 331 kilogram sumporovog oksida u toj godini.

Split je zauzeo zadnje mjesto na ljestvici zagađenosti navedenih hrvatskih luka. U 2017. godini ga je posjetilo četrdeset i sedam kruzera koji su na vezu proveli 3.535 sati i emitirali 5.266 kilograma sumporovog oksida. Registriranih vozila u Splitu je 89.473, a oni su u istom periodu zagadili zrak s 1.090 kilograma sumporovog oksida.

Ukupno, samo ove tri hrvatske luke bile su domaćini 78 kruzera koji su proveli 42.324 sata na vezovima te u zrak ispustili 3.589.093 kilograma sumporovog oksida u 2017. godini. Činjenica je da čak i relativno mali broj kruzera u zrak emitira ogromne količine štetnih tvari. 

Jedna od važnijih preporuka je da bi Europska unija trebala uvesti standarde za kruzere s nultom emisijom u europskim teritorijalnim vodama. Također, preporučuje se proširivanje područja pod SECA kontrolom i na ostatak europskih mora.

Kompletno istraživanje možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Transport & Environment

POVEZANA VIJEST:

U prvih pet mjeseci 19% više putnika s kruzera

Povezane vijesti: