U Riječkoj luci postavljeni novi plutajući pontoni za prihvat kruzera

Lučka uprava Rijeka predstavila je dva nova plutajuća pontona koji omogućuju prihvat brodova za kružna putovanja i trgovačkih brodova dužine do 295 metara i gaza do 9 metara. Predstavljanje...

Lučka uprava Rijeka predstavila je dva nova plutajuća pontona koji omogućuju prihvat brodova za kružna putovanja i trgovačkih brodova dužine do 295 metara i gaza do 9 metara.

Predstavljanje je upriličeno povodom pristajanja broda za kružna putovanja „Marella Celebration“.

Brodovi za kružna putovanja s gazom većim od 7 metara do sada su se privezivali na kontejnerskom terminalu Brajdica. Dva nova plutajuća pontona dimenzija približno 9 metara x 6,5 metara postavljena uz Riječki lukobran osiguravaju privez kruzera većeg gaza, a prema potrebi i većih trgovačkih brodova.

Pontone je izradila tvrtka Dalmont d.o.o. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1.944,092,75 kuna, a financirana je vlastitim sredstvima Lučke uprave Rijeka. „Ovom investicijom dobivena je mogućnost priveza kruzera i većih trgovačkih brodova na Riječkom lukobranu“, izjavio je ravnatelj Luče uprave Rijeka Denis Vukorepa te nadodao kako su u tijeku u pripreme za realizaciju novog privezišta na južnom dijelu Molo Longa koji bi bio dugoročni vez za sve putničke brodove.

Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera i Lučka uprava Rijeka već nekoliko godina zajednički provode niz aktivnosti za razvoj Rijeke u prepoznatljivu kruzing destinaciju na Kvarneru. Novi plutajući pontoni Riječkoj luci osiguravaju nužno potrebne dodatne kapacitete za dolazeću kruzing sezonu u 2020. godini kada će Rijeka kao Europska prijestolnica kulture ugostiti dvostruko veći broj brodova.

Lučka uprava Rijeka od svibnja do kraja listopada očekuje 41 brod za kružna putovanja s predviđenih 74.000 putnika i 30.600 članova posade. To znači da će iduću godinu Rijeku posjetiti dvostruko veći broj brodova za kružna putovanja i dvostruko više putnika i članova posade (105.600 osoba) nego ove godine. Podaci nisu konačni jer su najave za iduću sezonu još u tijeku i konačni broj pristajanja može biti i veći nakon zaključenja najava.

Izvor / foto: Grad Rijeka

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN