U Rovinju održan radni sastanak ključnih dionika turističkog sustava pred glavni dio turističke 2018. godine

Ministarstvo turizma održalo je u Rovinju radni sastanak s predstavnicima turističkog sustava Republike Hrvatske kako bi uoči glavnog dijela turističke godine dobio direktne informacije o trenutnom stanju te aktivnostima...

Ministarstvo turizma održalo je u Rovinju radni sastanak s predstavnicima turističkog sustava Republike Hrvatske kako bi uoči glavnog dijela turističke godine dobio direktne informacije o trenutnom stanju te aktivnostima vezanima uz nastavak turističke 2018. godine.

Na sastanku su sudjelovali brojni dionici turističkog javnog i privatnog sektora Republike Hrvatske, odnosno predstavnici udruga u turizmu, turističkih agencija, zračnih luka, hotelijera, privatnog smještaja, ugostitelja, javnih ustanova, predstavnika komora, županijskih turističkih zajednica, udruga za hitnu medicinu, udruga za zaštitu i spašavanje kao i predstavnici ministarstava zaštite okoliša i energetike, unutarnjih poslova te pomorstva, prometa i infrastrukture koji zajedno djeluju cijele godine u cilju kvalitetne i sigurne turističke godine.

Pred nama je još jedna izazovna, ali i siguran sam, uspješna turistička godina u kojoj ćemo potvrditi kako je Hrvatska postala jedan od svjetskih turističkih lidera. Prema dosadašnjim najavama s terena, odnosno na temelju razgovora s domaćim i stranim predstavnicima aviokompanija, turoperatora, Hrvatska je ponovno u fokusu interesa turista iz cijeloga svijeta te je potražnja sve veća. Percepcija i motivi dolaska gostiju tijekom posljednjih godina znatno su se promijenili, pa je tako Hrvatska postala prepoznatljiva ne samo kao destinacija sunca i mora, prekrasne prirode, već bogate gastronomije, raznolikih i kvalitetnih ponuda te turističkih proizvoda. Za taj uspjeh zaslužni su svi turistički djelatnici i dionici u hrvatskom turizmu koji daju veliki doprinos u stvaranju cjelokupne turističke priče u našim destinacijama. “, istaknuo je ministar Cappelli.

Kratko izvješće o aktualnom stanju u svom djelokrugu rada i djelatnosti iznijeli su potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher; predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain; predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Ronald Korotaj; pomoćnik ravnatelja Policije Krunoslav Borovec; državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Mrakovčić Kostelac; predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš; predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Nenad Šepak; direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo; ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević; Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja i mnogi drugi.

 „Kada se uspoređujemo s drugima zemljama, Hrvatska ima jednu od najnižih stopa kriminaliteta u Europi, a samim time naši gosti su manje izloženi kriminalitetu nego drugdje te se osjećaju sigurnije. Ove godine u program „Sigurna turistička sezona“ bit će uključeno 18 država, a što je najviše dosad. Riječ je o akciji koja nam je iznimno važna zbog kvalitete policijske usluge u smislu brzine, uljudnosti i dobivanja informacija. Drago nam je što će nam se ove godine po prvi priključiti i policajci iz Kine koje će boraviti u Splitu, Dubrovniku i Plitvicama. Također, ove godine će se po prvi puta formirati stožer sa sjedištem u Zadru koji će funkcionirati kao komunikacijska točka sa ostalim službama.rekao je pomoćnik ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Važnost zajedničke suradnje naglasila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknuvši kako su u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova osigurali helikoptersku i policijsku službu. Dostupnost timova hitne pomoći izuzetno je važna u cilju spašavanja života domaćeg stanovništva i turista posebice tijekom ljetnih mjeseci kad postoji veći priljev gostiju. Kako bismo povećali dostupnost na otocima, krenuli smo i u nabavu šest brodova za medicinsku službu koji će vjerujem značajno pridonijeti povećanju efikasnosti intervencija.“

 „Turistička godina krenula je dobro, a sigurno je da su dobre najave i rezultat brojnih aktivnosti Hrvatske turističke zajednice, od nastupa na najvećim svjetskim sajmovima, do provedbe ključnih marketinških i PR kampanja. U fokusu je pozicioniranje Hrvatske na dalekim tržištima kroz otvaranje novih ureda predstavništava na tržištu Kine, Južne Koreje i SAD-a, a također i značajnije povećanje aviolinija koje predstavljaju jedan od temeljnih preduvjeta u pozicioniranju naše zemlje kao kvalitetne cjelogodišnje destinacijerekao je nakon sastanka direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora u Hrvatskoj, održan je i sastanak s direktorima inozemnih predstavništva Hrvatske turističke zajednice koji su predstavili stanje na tržištima na kojima djeluju te ukratko izložili projekte i izazove s kojima se susreću u radu. Također, sutra u Ruvinju održati će se 33. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj će se raspravljat o usvajanju prijedloga odluka o marketinškim suradnjama s Lonely Planetom i TripAdvisorom, kao i marketinškim i PR aktivnostima u sklopu projekta „Sportska Hrvatska“. Također, članovi vijeća usvajat će i prijedlog Odluke o raspisivanju natječaja za rukovodeća radna mjesta u predstavništvima na tržištima Austrije, Češke, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Švedske i Kine.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN