U Splitu otvoren Muzej Osjeta – Museum of Senses

Foto: Muzej Osjeta

U Splitu je otvoren Muzej Osjeta – Museum of Senses!

Osjeti ti omogućavaju da percipiraš svijet oko sebe. Vid. Sluh. Njuh. Okus. Opip. Osjet ravnoteže. Ovo su najvažniji osjeti. A upravo se tim osjetima igraju u muzeju Osjeta.

Museum of Senses spoj je igre, edukacije, znanosti i kulture, a po svom je konceptu prvi zabavni interpretacijski centar u Hrvatskoj. U njegovu su fokusu osnovni osjeti pomoću kojih se upoznaje i doživljava svijet, a upravo je na te zone podijeljen cjelokupan muzej. Muzej je smješten na 400 četvornih metara, u sklopu City Center one u Splitu, a u kojem je izloženo tridesetak interaktivnih eksponata.

Museum of Senses svojim interaktivnim eksponatima potiče pojedince da ožive i aktiviraju svoja osjetila, da osjećaju više i nauče nešto novo, a podijeljen je u 5 zona: zonu vida, sluha, dodira, mirisa i balansa, ističu iz Muzeja Osjeta te dodaju :”Uvažavajući osnovni koncept, ideju i najatraktivnije eksponate, Muzej osjeta prilagođava priču tržištu, koristeći se lokalnim elementima, a sve kako bi iskustvo posjetitelja učinili još zanimljivijim i razumljivijim. Kako miriše splitska peškarija? Možete li prepoznati lokalne mirise? Kako grad zvuči noću? Kako stvari izgledaju iz druge perspektive i kako to utječe na vašu ravnotežu? Ovaj zabavan muzej ima sve odgovore.

Zonama su dodijeljene određene boje, a posjetitelj prije nego ulazi u novu zonu prolazi kroz tamni portal u kojem će se „pročistiti“ od podražaja prethodne zone. Tako su stvorene jasne cjeline koje prate temu pojedinih osjeta. Kombinacija zanimljive arhitekture, dizajna prostora i rasvjete, grafike i svih ostalih elementa stvorile se okruženje koje potiče posjetitelja da istražuje i otkriva kroz igru.

“Prostor je ispunjen mnogim interaktivnim predmetima, glazbenim, svjetlosnim i mirisnim instalacijama. U Muzeju osjeta pronaći ćete i veliki akvarij, tobogan koji će vas odvesti do mora,pokoju splitsku uličicu te mnoštvo drugih predmeta.Tako je, na primjer, jedna soba posvećenu košarkašu Dinu Rađi, s kojim posjetitelji mogu zaigrati košarku i postati veći od njega. Plesati se može u Galaksi sobi uz taktove ‘Ništa kontra Splita’ Dine Dvornika, spustiti toboganom u more i zaigrati picigin, doživjeti niz iluzija ili mirisati vjetrove Jadrana.” ističu iz Muzeja Osjeta te dodaju kako je na realizaciji projekta ostvarena suradnja s brojnim domaćim umjetnicima i dizajnerima čime su nastala odlična rješenja koja kombinacijom zanimljivog dizajna prostora, rasvjete i ostalih elemenata stvaraju okruženje koje potiče na istraživanje kroz igru i zabavu.

Tako je Split dobio novi kvalitetni turistički sadržaj, a kojeg kronično nedostaje u našoj turističkoj ponudi. Muzej osjeta otvoren je svaki dan, od 9 do 21 sat, a cijena ulaznice je 80 kn za odrasle i 50 kn za djecu. Više informacija o muzeju Osjeta pogledajte ovdje

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN