U Vinkovcima održan radni sastanak s dionicima turističkog sustava

Ministar turizma Gari Cappelli održao je danas u Vinkovcima radni sastanak s predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske kako bi uoči glavnog dijela turističke godine dobio direktne informacije o trenutnom...

Ministar turizma Gari Cappelli održao je danas u Vinkovcima radni sastanak s predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske kako bi uoči glavnog dijela turističke godine dobio direktne informacije o trenutnom stanju te aktivnostima vezanima uz nastavak 2019. godine. 

Na sastanku su uz ministra sudjelovati brojni dionici turističkog javnog i privatnog sektora Republike Hrvatske, odnosno predstavnici udruga u turizmu, turističkih agencija, zračnih luka, hotelijera, privatnog smještaja, ugostitelja, javnih ustanova, predstavnici komora, županijskih turističkih zajednica, udruga za hitnu medicinu, udruga za zaštitu i spašavanje te brojnih drugih udruga i institucija koje zajedno djeluju cijele godine u cilju kvalitetne i sigurne turističke godine.

U ovu godinu ulazimo s pripremama za zakonodavne promjene koje prate svjetske turističke trendove. Iz toga bi trebali proizaći i brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa i stvaranju prepoznatljivih turističkih brendova, već bi se osigurala i prijeko potrebna troškovna efikasnost sustava turističkih zajednica u sferi promocije i provedbe projekata. Hrvatska je tijekom proteklih godina ostvarila odlične rezultate. Za to ste svi vi zaslužni i zato vam želim izraziti iskreno i prijateljsko hvala na svakoj aktivnosti koju poduzimate. Izuzetno nam je važan nastavak kvalitetne i plodonosne suradnje sa svima vama jer samo zajedničkim radom možemo osigurati uspješnu budućnost hrvatskog turizma, istaknuo je ministar Cappelli te dodao kako sve što radimo mora biti temeljeno na kvaliteti u svim segmentima, odnosno vrhunskoj ponudi. 

Osim toga, naglasio je važnost razvoja kontinentalnog turizma s naglaskom na Slavoniju u kojoj će se ove godine održati i Dani hrvatskog turizma, pritom posebno ističući kako Vlada posvećuje posebnu pozornost Slavoniji. U radu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koje priprema projekte vrijedne 19 milijardi kuna za projekte na ovom području uključeno je i Ministarstvo turizma.

S 13 posto više u dolascima i 9 posto više u noćenjima od početka godine, turistička godina je uspješno započela

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je kako je prije samog sastanka sa ključnim dionicima turističkog sustava održan i  razgovor s direktorima predstavništava HTZ-a u svijetu koji su ključni nositelji promocije Hrvatske na stranim emitivnim tržištima. Trenutna pozicija naše zemlje je stabilna na većini tržišta, ali u ovoj će godini veliku ulogu u krajnjim rezultatima imati last minute prodaja, kao i individualni turistički promet koji ostvaruje oko dvije trećine ukupnog prometa, zaključio je direktor Staničić, dodavši kako suvremeni trendovi i tržišna kretanja zahtijevaju i određene sustavne promjene u funkcioniranju cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

Ako bi se nastavio povećani broj dolazaka turista u pred i posezoni, Hrvatsku očekuje dobra turistička sezona unatoč buđenju konkurencije. U planovima za daljnji razvoj naglasak bismo trebali staviti na povećanje kvalitete ponude i smještaja te destinacijski menadžment, koji može pomoći razvoj ostalih grana gospodarstva koje su dobavljači turizma, posebice poljoprivrede“ izjavio je Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević 

Vijesti: