Ugostitelji traže od Vlade smanjenje PDV-a na piće na 13 posto

Predstavnici ugostitelja i povezanih djelatnosti održali su konferenciju za medije s koje su poslali poruku da mole Vladu da ih primi i sasluša.  Ugostitelji ističu im je rad u...

Predstavnici ugostitelja i povezanih djelatnosti održali su konferenciju za medije s koje su poslali poruku da mole Vladu da ih primi i sasluša. 

Ugostitelji ističu im je rad u posljednjih 18 mjeseci noćna mora zbog pandemije koronavirusa, a od Vlade traže smanjenje stopu PDV-a, javlja RTL.  Ugostitelji traže od Vlade ili smanjenje PDV-a na piće na 13 posto ( pivo, vino i bezalkohola pića ), ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, glavna poruka je konferencije za medije.

Plaćamo najviši porez na planeti. U Njemačkoj je PDV 5 posto, a kod nas je efektivna stopa 50 posto“, kazao je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre. Ističu da im je PDV stavka koja guši poslovanje i da, ako se on ne smanji, onda im prijete stečajevi. 

Dražen Biljan je kazao da traže da se omogući rad i njihovim kolegama koji nemaju terasu i da su oni već sedam mjeseci zatvoreni. 

Vi znate da je nama PDV stavka koja guši poslovanje. Mi smo nekoliko puta pokušavali objasniti, široj javnosti i Ministarstvu financija. U razgovoru s ministarstvom, dobili smo jasan odgovor da Hrvatska nema fiskalnih kapaciteta za smanjenje PDV-a što nam je jako žao čuti zato što to neminovno vodi u propast našeg sektora” rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, prenosi HRT.

Također, ugostitelji predlažu kao jedno od rješenja da se brutto plaća izuzme iz osnovice za plaćanja PDV-a, što bi značilo da bi radnici imali veću plaća i bolju kreditna sposobnost. Također, očekuju i posluživanje gostiju, ne samo na terasama, nego i u zatvorenim prostorima.

To je porez koji pogoduje korporacijama, trgovačkim lancima, a koji guši malo i srednje poduzetništvo i zbog uvođenja PDV-a 1998., hrvatska ekonomija je zapela tamo gdje je zatečena, odnosno nemamo tvrtke koje rastu iz malih u srednje i srednje u velike” naglasio je Jakominić.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak u Bruxellesu da je otvoren za razgovore s predstavnicima ugostiteljskog sektora, koji traže ili smanjenje PDV-a na piće na 13 posto, ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, ali da se ne može izdvajati samo jedan segment poreznog sustava.

“Mi smo spremni za razgovor”, rekao je ministar Marić, ali je dodao da  ni u jednoj zemlji nije vidio, niti to omogućava direktiva EU-a,  da se bilo što izuzme iz osnovice PDV-a, pa tako i trošak radne snage.

Na izravan upit hoće li PDV za ugostitelje biti smanjen na 13 posto, Marić je rekao: “Dijalog će se nastaviti, pristup i očekivanja ugostitelja su za mene u redu, međutim, ne možemo izdvajati samo jedan segment u odnosu na cijelu sliku. PDV je iznimno važan, najvažniji porezni prihod”.

Sektor turizma i ugostiteljstva predstavlja 21 % svih poduzeća u RH, a djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića je osnovna djelatnost 2/3 tih poduzeća sa ukupnim dijelom sektorske zaposlenosti od 51,4 %. Poslovanje u sektoru je do početka pandemije bilo na rubu profitabilnosti, a korona kriza je bitno potencirala sve postojeće probleme i cjelokupan sektor dovela pred sam krah i nadolazeći val COVID stečajeva.

Sastanku su uz Nacionalnu udrugu ugostitelja kao domaćina, nazočiti i predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge Glas poduzetnika, Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore, Udruženja ugostitelja Zagreb, Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge Vinistra, Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore, Grupacije malih nezavisnih pivovara Udruge Glas poduzetnika i Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN