Ugostitelji traže oslobođenje od obveza dok traju strože mjere

Nakon što je premijer Andrej Plenković sa suradnicima predstavio mjere u borbi protiv koronavirusa, javnosti su se obratili predstavnici HUP-a, Nacionalne udruge ugostitelja, Udruženja ugostitelja Zagreb i Udruge Glas...

Nakon što je premijer Andrej Plenković sa suradnicima predstavio mjere u borbi protiv koronavirusa, javnosti su se obratili predstavnici HUP-a, Nacionalne udruge ugostitelja, Udruženja ugostitelja Zagreb i Udruge Glas poduzetnika. Kako prenosi Index.hr na medijskoj konferenciji predstavljeni su prijedlozi dva paketa kompenzacijskih mjera.

Na konferenciji su sudjelovali Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb pri HOK-u i Dražen Boban, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i bazira se na sljedećim mjerama:

  • smanjenje PDV-a na 5% na period od tri godine te dugoročno na 13% za sve ugostitelje
  • nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. – 4000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1.5.2021.)
  • obeštećenje od 10 eura po kvadratu prostora za trošak najma
  • Covid kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na tri ili pet godina uz dodatne – ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdownu).

Drugi model obeštećenja:

  • osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće – 50% od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa
  • oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdown-a na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta …)
  • smanjenje PDV-a – trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za nove rezerve kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed Covid krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV-a)
  • oslobođenje od parafiskalnih nameta – kao poseban trošak koji dodatno opterećuje poslodavce.

“S bilo kojim od ova dva predstavljena modela izbjegao bi se crni scenarij koji nas zasigurno očekuje ne pokaže li Vlada razumijevanje za ovu kriznu situaciju” – poručili su ugostitelji.

Marin Medak, koji je iznosio prijedloge okupljenim novinarima, dodao je kako bi smanjenje PDV-a na 5% činilo razliku od 1,4 milijarde u godini dana, dok ugostitelji imaju oko milijardu eura uloženih u svoje poslove.

“Ako ih propadne samo pola, to je vrijednosti pola milijarde eura. Dakle skoro 4 milijarde kuna je propast koja će se dogoditi. Želi li sada Vlada direktan učinak da se izgubi četiri milijarde kuna u potpunosti da bi se u budućnosti moglo očekivati nešto od PDV-a. Ne smijemo zaboraviti da je u Hrvatskoj oko 98% ugostiteljskih objekata u vlasništvu Hrvata. Ako nas se dotuče u ovoj situaciji, jednostavno će doći korporacije i preuzeti će primat na tržištu i imat ćemo situaciju kao što je imamo s trgovačkim lancima” – rekao je Medak.

Hrvoje Bujas rekao je kako cijela ova priča može trajati i do šest mjeseci i kako cijeli privatni sektor očekuje adekvatne mjere:

“Ili ćete vi gospodo u Vladi izaći s novim adekvatnim mjerama sutra ili će se nažalost i broj nezaposlenih i opća kriza koja je tek pred vratima, nastaviti. Očekujemo sutra adekvatne mjere, a mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne. Očekujemo mjere koje će obuhvatiti sve koji imaju pad prometa veći od 50% i sve koji su bezrazložno zatvoreni. Privatni sektor je rekao dosta. I mi želimo očuvati naše zdravlje i mi želimo imati luksuz čuvanja našeg zdravlja i naših obitelji. Ne želimo biti na prosjačkom štapu i na socijali. Izvolite adekvatno platiti i nadomjestiti kako bismo dočekali sljedeću sezonu s bilo kakvim optimizmom” – naglasio je Bujas.

Franz Letica smatra kako je prvi model, odnosno smanjenje PDV-a na 5% na period od tri godine, korektan i njime bi bili puno likvidniji u mjesecima nakon Covid-a. Također mišljenja je kako je naknadu za radna mjesta nužno nastaviti i do kraja 2021. godine.

Dražen Boban naglasio je kako je ovo nezahvalna situacija za ugostitelje koji neće izdržati, jer su pred kolapsom. Neodrživo je ukoliko se adekvatne mjere ne donesu u što kraćem roku.

Damir Zorić mišljenja je kako su zahtjevi izneseni na medijskoj konferenciji racionalni i promišljaju kako napraviti korak naprijed nakon Covid-a.

“Žao nam je što nisu istovremeno objavljene kompenzacijske mjere. S argumentima koje smo rekli moći ćemo zahtijevati kompenzacijske mjere za učinak zatvaranja. Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća. Nakon sloma si možete misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih obitelji. Racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto treba provesti kompenzacijske mjere” – rekao je Zorić.

Sutra ugostitelji i poduzetnici imaju sastanak u vladi. Bujas kaže kako je sastanak trebao biti još jučer i dodao:

“Trebalo je ići s jasnijim i adekvatnijim mjerama i zajedno sa svim udrugama napraviti najbolji mogući paket s obzirom na sredstva koja dolaze iz Europske Unije. Dok su neki imali lijepe plaće radili ili ne, drugi propadaju. Na sastanak će doći naši predstavnici, nadamo se da ćemo izaći s kakvim-takvim osmjehom na licu. Očekujem poruku da nismo ostavljeni na cjedilu.”

Izvor: Index.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN