Ugostitelji u Split: Većina ugostitelja neće imati ni uvjete ni motive za raditi, traže danju relaksaciju mjera

Treća faza popuštanja mjera, koja počinje 11. svibnja, omogućit će rad ugostiteljskih objekata i to samo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.  S obzirom na...

Treća faza popuštanja mjera, koja počinje 11. svibnja, omogućit će rad ugostiteljskih objekata i to samo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. 

S obzirom na pripreme za ponovni početak rada i propisane uvjete, ali i druge teme i probleme koje ugostitelji imaju, danas su predstavnici ugostiteljske djelatnosti okupljeni u Strukovnu grupaciju HGK – Županijske komore Split održali online sjednicu.

Osim prioritetne teme početka i uvjeta rada ugostiteljskih objekata od sljedećeg ponedjeljka, na sjednici se razgovaralo o poreznim opterećenjima i nametima​, zakupu javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu RH i jedinica lokalne samouprave, nelojalnoj konkurenciji, moratoriju na kreditna zaduženja te ostalim pitanjima od važnosti za poslovanje ugostitelja.

Dok se još više ne relaksiraju trenutni uvjeti za rad ugostiteljskih objekata, mišljenja sam da velika većina ugostitelja neće imati ni uvjete ni motive za raditi” rekao je predsjednik Strukovne grupacije ugostiteljskih djelatnosti ŽK Split Ivan Malada

Potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Stipe Jeličić informirao je o Prijedlogu mjera za ugostiteljstvo Nacionalne udruge ugostitelja i tijeku pregovora sa Stožerom civilne zaštite RH vezano za prijedloge ugostitelja, koji pokušavaju pomiriti zahtjeve socijalne distance ali i što normalnijeg poslovanja i opuštenosti u objektima, te se nada povoljnom rješenju.

Za svaku od navedenih tema na sjednici su dani konkretni prijedlozi i načini postupanja te je dogovoreno da će, ovisno o problematici, Strukovna grupacija žurno uputiti dopise sa svojim prijedlozima prema lokalnoj samoupravi, odnosno Gradu Splitu, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Državnom inspektoratu, a preko nacionalnog Udruženja i same HGK dalje prema ministarstvima i Vladi.

Vezano za početak rada ugostitelja u ovim specifičnim uvjetima Državnom inspektoratu smo sugerirali da njihovo postupanje bude prvenstveno edukativno i preventivno, s ciljem ukazivanja na propuste, ukoliko se radi o manjim greškama koje se daju ispraviti”, poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš te pozvao ugostitelje da se obrate direktno u HGK ŽK Split ukoliko budu imali poteškoća u organizaciji rada u skladu s odlukama i uputama, kako bi u suradnji s nadležnim institucijama na konstruktivan način riješili nesporazume i pronašli rješenja. 

Povezane vijesti: