Ugostiteljsko-turistička škola Osijek dobila suvremeni specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko- turistička škola otvorio je u četvrtak, 7. listopada 2021. godine suvremeni specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji je realiziran preko projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture...

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko- turistička škola otvorio je u četvrtak, 7. listopada 2021. godine suvremeni specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji je realiziran preko projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020.

Novi praktikum nalazi se u suterenu škole i u potpunosti je obnovljen s izmjenom svih postojećih instalacija. U prostoru je postavljen kuhinjski blok s modernom opremom te amfiteatarsko gledalište s 24 mjesta. Služit će u nastavi, izvođenju pokaznih vježbi iz kuharstva i slastičarstva, za gostujuća predavanja domaćih i stranih gastronomskih stručnjaka te sve aktivnosti koje planira RCK.

Najopremljeniji je specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji će imati višestruku namjenu. Učenici će od svojih početaka školovanja moći koristiti najsuvremeniju opremu koja će im pomoći da se brže i lakše prilagode sve većim zahtjevnijim potrebama gospodarstvenika i tržišta rada“, objašnjava Andrej Kristek, ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko- turističke škole.

Najopremljeniji pokazni praktikum u Hrvatskoj

Nastavnici kuharstva Zdravko Perković, Spomenka Dundović i Miroslav Balažić s učenicima su predstavili pokaznu vježbu pripreme na novim uređajima.

S obzirom na to kako je bilo prije slabije opremljeno, bez mogućnosti uređenja, ovo je sigurno najopremljeniji pokazni praktikum u Hrvatskoj. Kvalitetna i moderna oprema, koja pruža niz mogućnosti, prati suvremene trendove u pripremi hrane. Učenici će iz ovog praktikuma moći odmah otići raditi u kuhinje vrhunskih hotela i biti spremni na sve poslovne izazove” rekao je nastavnik kuharstva Zdravko Perković.

/ / / Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka educirala šest nastavnika na akademiji Le Cordon Bleu. Edukacijom nastavnika se direktno podiže kvaliteta radne snage u Hrvatskoj!

/ / / Nastavnici i mentori Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku završili usavršavanje na prestižnoj enološkoj akademiji iz Bordeauxa. Poslodavci, pratite?

Nakon obnove praktikuma u partnerskoj Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, svoja vrata otvaraju i suvremeni prostori osječke škole.

Radovi na adaptaciji podrumskog dijela škole trajali su devet mjeseci. Bilo je dosta izazova, ali smo uspjeli sve nastavne aktivnosti i obaveze uspješno privesti kraju. Cjelokupni projekt VIRTUS trebao bi unaprijediti i modernizirati praktičnu nastavu i vježbe, te samim tim učiniti atraktivnijima zanimanja za koja se obrazuje u školi, objasnio je ravnatelj Kristek.

Iznimno mi je drago da je unutar Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku putem Regionalnog centra kompetentnosti napravljen praktikum koji će služiti edukaciji mladih kadrova i njihovom pripremanju za tržište rada. Ukupna vrijednost projekta je 24 milijuna kuna, većinom europskih sredstava, a njime se još jednom pokazuje kvalitetna suradnja lokalne, regionalne i nacionalne razine u povlačenju sredstava. Želim svim korisnicima ovog prostora puno uspjeha u radu, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Projekt VIRTUS sufinanciran je iz Europskoga fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od 24.214.510,51 kune.

Edukacijom nastavnika se direktno podiže kvaliteta radne snage u Hrvatskoj

Jučer sam pisao članak kako se u turizmu se ‘traži radnik više’, a plaće manje 20% od prosjeka, te postavio pitanje koje je rješenje? Nedostatak radne snage, a kamoli educirane i kvalitetne, u turizmu ozbiljan je problem za koji ne postoji jednokratno rješenje. Moramo imati cijeli sustav posložen, a koji ima više dimenzija.

Kao što smo prije pisali u gornja dva istaknuta članka, profesori Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, su nedavno završili edukaciju na akademiji Le Cordon Bleu, kao i na na prestižnoj enološkoj akademiji iz Bordeauxa.. Uz nove suvremene specijalizirane praktikume kuharstva i slastičarstva, educirane nastavnike koji prate najnovije trendove i tehnike, imamo početnu bazu za stvaranje novi kvalitetnih kadrova u sektoru turizma.

Tu svakako moramo dodati (općenito govoreći) i podizanje radnih uvjeta profesora, kao i plaća, promociju stručnih zanimanja, promjenu kurikuluma s fokusom na specijalizaciju (nakon tri-četiri godine obrazovanja učenici moraju biti i baristi, sommelieri, poznavati barem dva jezika…) kvalitetnu i plaćenu praksu učenika, a sve to skupa čini sustav koji je odavno trebao tako izgledati, pogotovo jer živimo od turizma. Bez te baze i “kostura” ne možemo naprijed. To je osnova.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN