Ukidaju se kvote za zapošljavanje stranaca i pojednostavljuje njihovo zapošljavanje

Ministarstvo unutarnjih poslova ( MUP ) uputilo je na javnu raspravu ( eSavjetovanje) prijedlog Zakona o strancima. Kao jedna od najvažnijih novina u odnosu na važeći Zakon je propisivanje...

Ministarstvo unutarnjih poslova ( MUP ) uputilo je na javnu raspravu ( eSavjetovanje) prijedlog Zakona o strancima.

Kao jedna od najvažnijih novina u odnosu na važeći Zakon je propisivanje novog modela reguliranja zapošljavanja stranaca, kojim se ukidaju dosadašnje kvote za zapošljavanje stranaca i pojednostavljuje njihovo zapošljavanje kako bi se udovoljilo potrebama poslodavaca, pošto je cijeli postupak do sada bio spor, kompliciran i s puno administracije.

Budući da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, poslodavci će se moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca. 

Procedura / Članak 98. Test Tržišta

Člankom 98. propisano je da je prije podnošenja zahtjeva za izdavanje odnosno produženje dozvole za boravak i rad u nadležnoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji poslodavac dužan kod područne službe odnosno ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražiti provedbu testa tržišta rada, koji obuhvaća provjeru stanja u evidenciji nezaposlenih osoba i postupak posredovanja u cilju zapošljavanja radnika s nacionalnog tržišta rada. Ako test tržišta rada pokaže da nema raspoloživih nezaposlenih osoba s nacionalnog tržišta rad, poslodavac može zatražiti mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o mogućnostima zapošljavanja državljanina treće zemlje.

Ujedno je, zbog novog načina zapošljavanja, propisana veća povezanost državnih tijela i institucija (policijske uprave/postaje, porezna uprava, mirovinsko, inspekcija rada) u dijelu provođenja kontrole kao i zaštita radnika i njihovih prava.  

Sezonski radnik može raditi na temelju dozvole za boravak i rad za sezonski rad do 90 dana ili maksimalno šest mjeseci.

PRILOG: eSavjetovanje / PRIJEDOG ZAKONA O STRANCIMA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN