Uključite se u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je održivi razvoja turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se...

Jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je održivi razvoja turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre od 2015-2025, pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. 

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. 

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada.

“Nastavak je to aktivnosti vezanih za diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koje smo započeli  projektom Istra Bike&Bed, a nastavljamo programom Eco Domus, kojim potičemo privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način. “ ističu iz Upravog odjela za turizam Istarske županije te dodaju kako prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine.

U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr. 

Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu ostvarene tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život.’’ Ističe pročelnica Upravnog odjela za turizam, Nada Prodan Mraković:

Sve informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata Eco Domus potražite u prilogu.

Prilog: Javni poziv za uključivanje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri

Za sada je u program Eco Domus uvršteno 26 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a to su: Villa Baldaši, Baldaši (Vižinada), Villa Milica, Šajini (Barban), Villa Ladonja, Manjadvorci (Barban), Apartman Margerita, Bezjaki (Sv. Petar u Šumi), Kuća Una, Kranjčići (Svetvinčenat), Villa Dubravka, Pinezići (Tinjan), Agroturizam Ograde, Katun Lindarski (Pazin), Villa Marten, Brajkovići (Kanfanar), Apartman Oliveto, Medulin, Villa Dolce Vita, Motovun, Villa Gašparini, Cerion (Višnjan), Zatka, Čepić (Kršan), Lavarino Royal, CasaMenta i Villa Kabola iz Marčane, 4 Seasons House, Roč, Apartman Nik, Mihatovići (Nova Vas Porečka), Vila Aria, Višnjan, Home & Apartments Sabina, Pula, Villa Deep Blue, Rabac, Villa Benić, Gradišće (Žminj), Vila Ana i Vila Nina, Karigador (Brtonigla), Villa Gelci, Trget (Labin), Veli Kus, Badnjevari, (Žminj) i Villa Moncalvo, Golaš (Bale).


 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN