UNWTO: Stanovnici su svjesni pozitivnog utjecaja turizma na njihove gradove

Prema prvom globalnom istraživanju Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i agencije Ipsos, 47 posto ispitanika smatra da „živi u gradu s velikim brojem turista“. Preko 50 posto njih smatra kako...

Prema prvom globalnom istraživanju Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i agencije Ipsos, 47 posto ispitanika smatra da „živi u gradu s velikim brojem turista“.

Preko 50 posto njih smatra kako turizam ima pozitivan utjecaj na proračun i promicanje kulturne razmjene, a 49 posto ispitanika smatra kako bi trebalo poduzimati mjere za poboljšanje upravljanja turizmom. Samo 12 posto ispitanika preferira ograničenje broja posjetitelja, prenosi UNWTO.

Internetska anketa provedena je u 15 zemalja i ciljana na 12.000 ljudi kako bi bolje razumjeli percepciju stanovnika o gradskom turizmu te njegovim utjecajima i strategijama upravljanja.

Danas, adekvatno upravljanje turizmom u korist posjetitelja i stanovnika, pritom osiguravajući da lokalne zajednice imaju koristi od turizma, postaje važnije no ikad“, izjavio je Zurab Pololikashvili, glavni tajnik UNWTO-a. „Važno je što prije postaviti plan za urbani turizam koji je u potpunosti usklađen s urbanom agendom.

Gotovo polovica ispitanika (47%) smatra kako živi u „gradu s velikim brojem posjetitelja“. Ipak, rezultati značajno odstupaju od države do države, u rasponu od 68 posto u Australiji do samo 33 posto u Francuskoj.

Pitanje: Na koji način turizam utječe na vaš grad? / UNWTO

Stvaranje bogatstva i prihoda te interkulturalnih razmjena i novih ponuda aktivnosti imaju najveći utjecaj na gradove. Percepcija pozitivnih utjecaja turizma osobito je jaka u Argentini, Australiji, Republici Koreji, Španjolskoj i Švedskoj.

Za mnoge urbane destinacije diljem svijeta rješavanje izazova rastuće turističke potražnje i adekvatno upravljanje turističkim tokovima postali su prioriteti. Rezultati pokazuju da 49 posto ispitanika smatra kako bi trebalo poduzeti mjere za bolje upravljanje turizmom. No, opet vrijednosti odstupaju u pojedinim zemljama – od 75 posto u Argentini, do samo 24 posto u Japanu.

Pitanje: Na koji način reagirati na povećanje broja turista u vašem gradu? / UNWTO

Od svih ispitanika, više od 70 posto misli kako bi se te mjere trebale usredotočiti na poboljšanje infrastrukture i objekata, kao i na stvaranje atrakcija za turiste i stanovnike. Njih 12 posto smatra kako bi te mjere trebale uključivati ograničenje broja posjetitelja, dok samo 9 posto smatra kako bi promocija turizma trebala biti obustavljena.

Možemo zaključiti da, prema globalnom istraživanju Svjetske turističke organizacije, većina stanovnika smatra kako turizam ima pozitivan utjecaj na privredu, no da je ipak potrebno poduzeti određene mjere kako bi se njime bolje upravljalo.

Sve rezultate istraživanja možete pronaći u prezentaciji OVDJE.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN