UNWTO: Trećina svjetskih destinacija zatvoreno za međunarodni turizam

Više od 30% svjetskih destinacija potpuno je zatvoreno za međunarodni turizam, pokazuje najnovije istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Naime, pojava novih inačica virusa COVID-19 potaknula je brojne vlade da...

Više od 30% svjetskih destinacija potpuno je zatvoreno za međunarodni turizam, pokazuje najnovije istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Naime, pojava novih inačica virusa COVID-19 potaknula je brojne vlade da zaustave ublažavanje ograničenja putovanja. Posebno su tome sklone vlade europskih zemalja, ali i država u Aziji i na Tihom oceanu.

Izvješće UNWTO-a o ograničenjima putovanja daje sveobuhvatan pregled propisa na 217 odredišta širom svijeta. Iako su prethodna izdanja pokazala pomak prema ublažavanju ili ukidanju ograničenja na putovanje, najnovije izvješće pokazuje kako je trajna ozbiljnost epidemiološke situacije natjerala vlade na oprezniji pristup.

Od početka veljače, gotovo trećina, odnosno 32% svih odredišta širom svijeta , njih ukupno 69, potpuno je zatvoreno za međunarodni turizam. Od toga je 38 odredišta zatvoreno najmanje 40 tjedana. Istodobno, 34% svjetskih odredišta sada je djelomično zatvoreno za međunarodne turiste. Od 69 odredišta na kojima su granice potpuno zatvorene za turiste, 30 je u Aziji i Tihom oceanu, 15 u Europi, 11 u Africi, 10 u Americi i tri na Bliskom Istoku.

Sve veći broj odredišta diljem svijeta sada od međunarodnih turista zahtijeva da po dolasku prikažu negativni PCR ili test antigena, kao i kontakt podatke. Zapravo, 32% svih svjetskih odredišta sada navodi takve testove kao svoj glavni uvjet za međunarodne dolaske koji se često kombiniraju s karantenom. S druge pak strane isti postotak zemalja učinila je testove sekundarnom ili tercijarnom mjerom.

Analiza deset vodećih tržišta turizma, koja su trenutno protiv nebitnih putovanja u inozemstvo, otkrila su kako su ostvarili 44% svih međunarodnih dolazaka u 2018. godini. UNWTO također primjećuje kako će savjeti koje su izdale vlade igrati presudnu ulogu u ponovnom pokretanju i oporavku turizma u tjednima i mjeseci koji slijede.

Izvor: Svjetska turistička organizacija (UNWTO)
Naslovna fotografija: Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN