Urbanovo u Međimurju je naraslo u nešto puno više od "vinskog vikend festivala"

Radi se o odličnom primjeru strateškog razmišljanja i razvoja destinacije.

Autor:  Goran Rihelj

16. svibnja 2024.

Sredinom svibnja Štrigova postaje vinsko središte i domaćin manifestacije Urbanovo 2024.

Radi se o ključnoj međimurskoj manifestaciji koja je prvenstveno posvećena vinu. Već danas i sutra program započinje Međunarodnim ocjenjivanjem vina, a sve do 19. svibnja trajat će Urbanovo Gurman tjedan.

U organizaciji udruge Hortus Croatiae osmišljen je bogat program za sve ljubitelje međimurskih vina. Vrhunac manifestacije Urbanovo 2024. je svakako trodnevni Festival Pušipela.

U Domu kulture u Štrigovi od petka 17. do nedjelje 19. svibnja održava se Festival Pušipela. Prema najavama posjetitelji će kroz tri dana moći degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije. Prilika je to za upoznavanje najboljih vina međimurskih vinara te susret poslovnih partnera, ugostitelja i sommeliera s vinarima izlagačima.

"Neću pretjerati ako kažem da je Urbanovo među tri vodeća festivala vina u Hrvatskoj – po kvaliteti vina, programa i ljepoti kraja u kojem se održava. Svake godine raste medijski interes i interes gostiju. Kako je tome uistinu tako svjedoči podatak da raspoloživih soba za vrijeme trajanja Urbanova više nema. Svi kapaciteti su bukirani", istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula.

Svi kapaciteti su bukirani - to je imperativ i dokaz kako su manifestacije motiv dolaska i odličan "kanal" za brendiranje destinacije. Naravno, za to je potrebno vrijeme, da se jedna manifestacija primi na tržištu i stigne do točke motiva dolaska i da su smještani kapaciteti bukirani.

Zato je ulaganje u manifestacije investicija, a ne trošak. 

Screenshot 2024 05 16 at 18

Urbanovo u Međimurju je izraslo u nešto puno više od "vinskog vikend festivala". Radi se o odličnom primjer strateškog razmišljanja i razvoja destinacije.

Iako je Festival Pušipela vrhunac ove manifestacije, prethode mu Međunarodno ocjenjivanje vina koje se održalo 3. i 4. svibnja te Urbanovo Gurman tjedan od 3. do 19. svibnja, tijekom kojeg restorani koji su uključeni u projekt nude hranu sljubljenu s vrhunskim vinima međimurskih vinara. Restorani koji su pripremili posebne menije savršeno uparene s vinima međimurskih vinara su: Bistro Beška, Restoran Bajzovi dvori, Restoran & Bar Boccone, Restoran Mala Hiža, Restoran Mamica i Restoran Stari grad.

Od 17. do nedjelje 19. svibnja održava se Festival Pušipela, a Urbanovo završava Otvorenim podrumima 24. i 25. svibnja na kojima posjetitelje osim izvrsnih vina očekuju i razne kulinarske poslastice.

Dakle tu više ne pričamo o jedno vikendu, nego praktički o cijelom mjesecu svibnju u kojem se Međimurje brendira i komunicira da je regija vrhunskog vina, hrane i zabave ili međimurskog načina života. 

Tu je i dodatni popratni program u sklopu Urbanovog. Od izložbe Povijest vinarstva na Liburniji, Wine & smile kviza, Cooking show by Bajzovi dvori & Marko Palfi, Međunarodna izložba karikatura do Urbanovo WINE RUN. 

Odlično kombiniranje novog sredstva dolaska u Međimurje i sredstvo kretanja po destinaciji

Screenshot 2024 05 16 at 16

"Čekat ćemo pet godina da projekt postane samoodrživ", rekao je Rudi Grula, direktor TZ Međimurske zajednice kada je krenuo s projektom Hop on, Hop Off autobusom. I to je realno i jedini ozbiljan pristup.

Međimurje je 2021. godine pokrenuo inovativan koncept – Hop on, Hop off autobus ( HOHO ) ili Bus on the move koji se po prvi puta, čak i u Europi, uvodi za jednu cijelu destinaciju.

/// Međimurje opet rastura! Kreće novi inovativni proizvod destinacije - Bus on the move ili Međimurje u pokretu

Često se neki destinacijski projekti pokrenu i nakon najave ili nakon par mjeseci stanu se s razvojem jer nisu održivi ili zbog neiskustva onih koji ih vode.  Takvi destinacijski projekti, pogotovo na kontinentu, trebaju vremena da se prime na tržištu, uklope u itinerere i postanu samoodrživi. Neki nikad niti neće, no igraju važnu ulogu u razvoju destinacije, pa se sufinanciraju zbog ukupne dodane vrijednosti. 

Uglavnom, na Hop on, Hop Off autobus stavljen je poseban fokus, od suradnji s agencijama do povezivanja s manifestacijama. A primarno funkcionira kao zaseban projekt s jasnim voznim redom. Nema otkazivanja, makar vozio prazan. Želim naglasiti kako se kod ovakvih projekata, moraju se ciljanu razvijati i povezivati s drugim aktivnostima, promovirati itd... a ne ga samo pokrenuti i čekati "čudo" koje se samo od sebe nikada neće dogoditi. Za sve je potrebno upravljanje i šira vizija. 

Također, Hop on, Hop Off autobus je dio i Urbanovog. Ne zanemarujte se uživanjem u međimurskim vinima i kasnije vožnjom, tu je Hop on, Hop Off autobus koji brine o vama - jasna je "neformalna" poruka gostima. 

Dio Urbanovog je također i "zeleni vlak Međimurja" koji vozi iz Zagreba u Čakovec, a koji je nedavno bio rasprodan u sklopu kampanje "z cugom v zeleno Međimurje". Dolaskom vlakom u Čakovec, tu posjetitelje čeka gore spomenuti Hop on, Hop Off autobus koji vozi direktno do Štrigove.

/// Spojivši održivi turizam, slow travel koncept i volonterstvo, Međimurje predstavlja novi iskorak u turističkom razvoju

/// Međimurje u samo dva dana rasprodalo prvi održivi i volonterski turistički proizvod - 'z cugom v zeleno Međimurje

Tako su Hop on, Hop Off autobus i vlak dobili novu ulogu i odličnu održivu agendu u sklopu Urbanovog.

Ne zaboravimo kako jedan autobus od cca 50 ljudi, ostavlja puno manji ugljični otisak od 25 ili 50 automobila. A tu je naravno i element da se posjetitelji mogu opustiti i uživati u vinu, što je u primani cilj, a ne razmišljati kako se vratiti do smještaja. 

Odlično kombiniranje različitih proizvoda koji se međusobno nadopunjavaju i daju novu vrijednost. 

New project 49

Urbanovo je naravno i digitalizirao, od digitalnog programa do kupnje ulaznica. Ulaznice od 25 eura po osobi za Festival Pušipela se naplaćuju putem eventima.hr

Ili bolje rečeno, naplaćivale su se JER SU SVE RASPRODANE. Još jedan SOLD OUT moment u Međimurju. Pogledajte i sami na eventim: Festival Pušipela - Urbanovo

Također, ima još jedan više nego zanimljiv detalja - Dolazim na Urbanovo ili osobna aktivacija Međimuraca koji žive u Zagrebu.

Članovi Društva Međimuraca u Zagrebu, vjerni vrijednostima zavičaja, 06. svibnja su okupili svoje prijatelje u Zagrebu, te na osobit način najavili novo izdanje Urbanova. U Oio Vivo & Wine baru brojnim posjetiteljima prezentirana je međimurska vinska karta, ovjenčanu Decanterima.

Urbanovo nije samo festival vina, to je manifestacija koja Međimurje pozicionira na vrh hrvatske turističke karte. S bogatim programom koji je započeo međunarodnim ocjenjivanjem vina, a kulminirat će Festivalom pušipela, Urbanovo nudi za svakog ponešto" istaknuo je predsjednik Udruge vinogradara i vinara Hortus Croatiae Robert Horvat.

Prezentaciju održavamo pod motom Dolazim na Urbanovo, jer smo zavičajna zajednica koja njeguje i promiče međimursku kulturu u srcu Hrvatske. Ponosni smo što možemo podržati ovu manifestaciju te pozivamo sve naše članove, prijatelje, kao i širu javnost da posjete Međimurje i dožive raznovrsnost i bogatstvo koje naša regija nudi", rekao je predsjednik Društva Međimuraca u Zagrebu Matija Kikelj.

Posjetitelji su imali prilike kušati međimurska vina i spoznati zašto su glasovita, što je najbolja pozivnica za Urbanovo – festival pušipela 2024. I tako se priča širi i među prijateljima te poslovnim partnerima. I što je važan element - ovo je osobno.

Jer kao što znamo, lokalno stanovništvo ( čak i oni koji su odselili u drugi kraj, ali i dalje poštuju svoje mjesto rođenja ) su najbolji ambasadori turizma. 

Sve informacije i detalje o programu možete pronaći na web stranici, te Instagram i Facebook društvenim mrežama Urbanova.

Autor:  Goran Rihelj

16. svibnja 2024.